Dostupni linkovi

Online prevare u Srbiji: Platiš kompjuter, dobiješ cepanicu


Cepanica koja je stigla prevarenom kupcu
Umesto kompjutera koji je naručio preko interneta jedan Beogradjanin dobio je – cepanicu. Ova prevara, samo jedna u nizu koje se dešavaju kupcima preko web-a u Srbiji, zbog drskosti prodavca osvanula je u svim medijima.

Nenad Petrović (29) kupio je preko sajta “Kupujem-Prodajem” netbuk računar, koji je oglasio izvesni Saša Kostić iz Bačke Topole, i platio ga 11.500 dinara, što je oko 100 evra. Kada je posle nekoliko dana otvorio paket koji je doneo poštanski kurir, umesto željenog tableta ugledao je upakovani komad drveta.

Nenad za RSE kaže da je bio šokiran kada je shvatio da je prevaren.

“Kada mi je postekspresom stigla pošiljka imao sam šta da vidim. Kad sam otvorio paket i umesto kompjutera unutra video veliko parče drveta ostao sam zabezeknut, nisam mogao da verujem, iznervirao sam se bože sačuvaj… Nikada mi se u životu nije desilo da me neko tako nasamari. Osećao sam se isto kao da me neko na ulici opljačkao. Odmah samo otišao u poštu, oni su tamo komisijski otvorili paket, stavili cepanicu na vagu, izmerili je i zaključili da je to isti sadržaj koji je i poslat. Kao, to je to. Svi su se živi smejali kad su videli, ne veruju, a ni ja ne bih verovao da mi se to nije desilo”, ispričao je Petrović.

Nesrećni kupac obratio se i policiji koja je, uz čuđenje i pitanja šta da rade sa cepanicom, napisala krivičnu prijavu za prevaru, a kada je sajtu “Kupujem prodajem” prijavio ovaj slučaj samo su ga uputili na formular za žalbe.

Jovana Milićević, urednica sajta PC Press, kaže za RSE da ovako drastični slučajevi nisu baš svakodnevni, ali da je najbolji način da se kupci zaštite da na sajtu preko kog ide prodaja provere kredibilitet prodavca.

“Najbolje je, bez obzira preko kog servisa kupuju, da provere da li prodavac ima dobre preporuke. Obično na sajtu postoji opcija da kupac ostavi komentar ukoliko je zadovoljan uslugama nekog prodavca, tako da je najbolje proveriti da li je već imao neke uspešne transakcije i da li je bilo nekih žalbi. Veća je verovatnoća da su pouzdani oni prodavci koji su imali dobre ocene i veliki broj transakcija. To je najbolji način da sami vodite računa i da se zaštitite pri kupovini preko interneta”, objašnjava Milićević.

Prodavac se izvinio i vratio novac

Sve što je Nenad Petrović u ovom slučaju mogao da uradi bilo je da ostavi komentar na sajtu preko kog je pokušao da kupi kompjuter sa upozorenjem da zainteresovani ne kupuju od prodavca koji ga je prevario. Čim je to učinio oglas sa kog je umesto tableta stiglo malo deblo teško više od dva kilograma je skinut, a nakon dva sata uklonjen je i komentar.
Nenad Petrović
Nenad Petrović

Kada je kupac već bio ubeđen da je u vetar otišlo njegovih 100 evra, desilo se nešto čemu se nije nadao. Prodavac koji mu je umesto tableta poslao cepanicu javio se Nenadu Petroviću, verovatno uplašen činjenicom da je njegova prevara izazvala veliku pažnju medija.

“Kontaktirao me je i obećao da će da mi vrati novac. Rekao je da mi je on poslao cepanicu i pravdao se time da su, kao, i njega tako prevarili pa da je onda on tako hteo nekom drugom da podvali. Kad sam ga pitao što baš mene da prevari pravdao se, eto kao, šta da se radi, desilo se šta se desilo. Izvinjavao se, i tako. Na kraju mi je poslao nekakvu poklon karticu jedne banke na kojoj se nalazi novac u vrednosti koju sam mu poslao, pa mogu da ga potrošim za robu ili da podignem u gotovini.”

Prodavac cepanice umesto kompjutera naknadno je netragom nestao, a brojevi telefona koje je objavljivao na sajtu su nedostupni.

Uprkos lošem iskustvu, Nenad Petrović kaže da će i dalje kupovati preko interneta, jer se nada da će njegov slučaj podstaći nadležne da obrate više pažnje na internet prevare.

“Krivo mi je da se to dešava ljudima. Nije to samo moj problem i zato bi trebalo da se pooštri kontrola, da se edukuju ljudi i da se rešavaju slučajevi internet prevara”, rekao je Petrović.

Prema pravnoj proceduri, krivična prijava za prevare preko interneta za štetu veću od 15.000 dinara upućuje se nadležnom tužilaštvu, dok za manje iznose prevareni kupci sudu mogu da podnesu privatnu tužbu protiv N.N lica.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG