Dostupni linkovi

Omladinske banke pomažu razvoj lokalnih zajednica


Mladi volonteri koji učestvuju u radu Omladinskih banaka u BiH
Mladi volonteri koji učestvuju u radu Omladinskih banaka u BiH
Program pod nazivom "Omladinske banke u BiH" postoji već četiri godine i do sada je uspješno realizovano više od 400 projekata u 17 opština širom Bosne i Hercegovine, u ukupnoj vrijednosti od milion i šesto hiljada KM.

Sve projekte predložili su i uspješno realizovali mladi od 15 do 30 godina, uglavnom u ruralnim zajednicama. Novac je trošen na uređivanje školskih dvorišta i zgrada, parkova ili za pomoć djeci sa posebnim potrebama. Od prije nekoliko dana u projektu Omladinske banke je još deset bh. opština, kaže američki ambasador u BiH Patrick Moon.

„Ovaj program daje priliku mladim ljudima iz različitih multietničkih zajednica da zajednički rade na problemima i rješavanju problema koje te zajednice imaju. Ono što se dešava u procesu realizacije tih njihovih ideja jeste da mladi ljudi imaju priliku da razviju svoje liderske i menadžerske sposobnosti i da ih zajedničkim radom promoviraju – i kroz volontarizam i kroz razne aktivnosti.“

Ovaj projekat dao je dobre rezultate u protekle dvije godine u Novom Gradu. Ove godine iz Omladinske banke dobili su osam hiljada KM, a dio novca osiguraće i Opština, kaže jedna od mladih aktivistica projekta, Ljiljana Grab. Kaže da su proteklih godina stizali interesantni i maštoviti projekti koji su finansirani iz sredstava Omladinske banke.

„Radili smo neke likovne radionice za djecu s posebnim potrebama, radili smo kuhinju za djecu s posebnim potrebama, pravili smo plaže u ruralnim sredinama, bilo je kulturno-umjetničkih društava, uređivanja njihovih prostorija gdje, evo, sada vježba dvjesto mladih ljudi. Trenutno razmatramo jedan rock-festival koji su mladi htjeli da pokrenu u Novom Gradu, koji ćemo, nadam se, vidjeti – ako kreditni odbor odluči. To nam je jako zanimljivo. Nadam se da ćemo imati taj neki mali festival naših autorskih bendova, s obzirom da mi dolazimo iz Novog Grada, s ušća Une i Sane. To će biti jako lijep ljetni događaj. Pozvaćemo vas, ako se sve to realizuje.“

Ambasador SAD u BiH Patrik Mun
Ambasador SAD u BiH Patrik Mun
Program Omladinska banka u BiH ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivno donošenje odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama. Program predviđa dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih, kroz Fondaciju Mozaik.

Prema konceptu, Omladinske banke putem USAID-a i lokalnih zajednica obezbjeđuju novac na prijedlog mladih aktivista koji na projektima rade volonterski, pojašnjava Armela Ramić, menadžer Fondacije Mozaik.

„U naredne tri godine, mi smo već potpisali ugovor s Američkom agencijom za međunarodni razvoj, sufinanciraćemo projekte mladih iz 27 gradova. U te tri godine će se implementirati, po našoj procjeni, 600-800 projekata, ukupne vrijednosti dva i po miliona. U ta dva i po miliona svoje učešće će dati Fondacije Mozaik od sredstava USAID-a, zatim 27 opština, i mladi ljudi, koji će mobilizirati sva svoja raspoloživa sredstva i resurse unutar svojih zajednica.“

Proteklih godina u ovom progranu učestvovalo je više od šest hiljada mladih volontera, kaže direktor Fondacije Mozaik, Zoran Puljić.

„Ovdje nema nijednog momka ili djevojke koji je za to primio neki novac, a rade maltene svaki dan u svojim lokalnim zajednicama. To što čini ovaj projekat zaista posebnim su volonteri koji brinu o svojoj lokalnoj sredini. Na kraju krajeva, kad oni sami poprave neki košarkaški teren, oni paze da to kasnije neko ne devastira. To je jako bitno – ovdje nema da oni prime neki novac. Mi iz Fondacije Mozaik sve fakture plaćamo direktno iz Sarajeva. Ako hoće, na primjer koš, oni nama naprave tri ponude, mi nađemo najjeftiniju, uplatimo, oni odu po to i naprave to.“

Uz postojećih 27, u narednoj godini program će se proširiti sa još pet novih Omladinskih banaka, pa će u programu do 2015. učestvovati 32 bh. opštine. U okviru trogodišnjeg programa obezbijeđen je novac za 600 do 800 projekata mladih u ukupnoj vrijednosti dva i po miliona KM.
XS
SM
MD
LG