Dostupni linkovi

Omladinska radna akcija u Vrnjačkoj banji




(VRNJAČKA BANJA - Omladinska radna akcija)

Branko Vučković

U Vrnjačkoj Banji je u toku Omladinska radna akcija na kojoj učestvuje oko 100 mladih volontera iz bivših jugoslovenskih republika. Oni rade na uređenju korita Lipovačke reke koja protiče kroz ovo banjsko mesto.

Na tronedeljnoj ORA pod nazivom "Vrnjačka Banja 2011" učestvuju tri brigade od kojih su dve iz Vojvodine, dok jednu čine akcijaši iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Mladim brigadirima na trasi dugoj 1200 metara pridružio se i jedan veteran koji je došao na odmor u Vrnjačku Banju, ali svakodnevno radi sa njima.

Omladinske radne akcije bile su veoma popularne u periodu posle Drugog svetskoga rata, kada su mladi dobrovoljnim radom gradili pruge, puteve, mostove i hidrocentrale. Tradicija je prekinuta osamdesetih godina prošlog veka, kada je taj model društvenog angažovanja mladih prevaziđen.
Vojislav Vujić, zamenik predsednika opštine Vrnjačka Banja kaže da je organizatorima akcije međusobno oupoznavanje i druđenje mladih važnije od posla koji će uraditi.

Nakon tri decenije pauze, akcijaši iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije ponovo su se okupili na Omladinskoj radnoj akciji Vrnjačka Banja, gde kao nekada složno rade, ali se i druže i zabavljaju.

"Ја sam Ferid Kukić. Dolazim iz centralbe Bosne i Hercegovine, iz Novog Travnika. Došli smo ovde na radnu akciju, s rzlogom da radimo i da se družimo. Super je. Zadovoljan sam sto posto novim poznanstvima, novim druženjima. Zanimljivo je", kaže on.

"Ja sam Kristina Popović, komandant Omladinske radne brigade Vojvodina. Nama je jako zanimljivo. Lepo nam je. Družimo se, upoznajemo nova lica iz drugih gradova, iz drugih država, iz Srbije, Bosne i Hercgovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije... Odmah smo jedni druge prihvatili. Ipak smo mi deca 21. veka", kaže ona.

"Ja sam Admir Kunić iz Novog Travnika iz Bosne i Hercegovine. Nisam nikada bio u Srbiji i došao sam da vidim kako je ovde. Ima dosta druđenja, malo se radi. Svi smo već prijatelji na fejsbuku, a družimo se svakodnevno", naglašava ovaj mladić.

"Ja sam Blagoje Jovanovski i dolazim iz Makedonije, iz Skoplja. Imam 18 godina. Odmah sam se prijavio zbog toga što sam hteo da proverim priče svojih roditelja koji su bili akcijaši. Oni su mi pričali kako je bilo dobro, kako su se družili i radili. meni se jako sviđa što su se okupili mladi sa prostora bivše Jugoslavije. Družimo se, počeli smo jako dobro da radimo. Napredujemo, zadovoljni smo. Jedan za sve svi za jednoga", kaže ovaj mladić iz Makedonije.

"Ja sam Hristina Bojanić i dolazim iz Kraljeva. Ovo je posle 31 godine prva akcija ovde u Vrnjačkoj Banji. Meni to izgleda veoma dobro, u stvari nam je super zato što upoznajemo nove ljude i stičemo prijateljstva i poznanstva koja će nam, nadam se trajati za ceo život", kaže on.

Zov starih vremena

Na ideju o obnavljanju zaboravljene tradicije došao je Jožef Parag, akcijaš veteran iz Panonije kod Bačke Palanke koji je bio na odmoru u Vrnjačkoj Banji gde se upoznao sa Vojislavom Vujićem, zamenikom predsednika opštine Vrnjačka Banja.

"I onda smo došli do ideje da napravimo tri mini brigade. Jedna je brigada iz mesta panonija kod Bačke Topole i ona se zove Panonski biseri, druga brigada je sastavljena od brigadira iz nekoliko gradova u Vojvodini i ona se zove Vojvodina i treća brigada je sastavljena od momaka i devojaka iz ex Juge i zove se Omladinska radna brigada Balkan", kaže on.

Njegov Kolega Milan Babić iz Vrnjačke Banje, takođe akcijaš veteran imenovan je za komandanta Omladinske radne akcije u kojoj učestvuje 105 mladića i devojaka iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Vrnjačka Banja, nakon skoro tri decenije pauze u Vrnjačkoj Banji počeo tronedeljni volonterski rad · Radna akcija - Vrnjačka Banja 2011, u kojoj oko 100 mladih ljudi učestvuje iz nekoliko bivših jugoslovenskih republika, 04. jul 2011.
Babić kaže da i sadašnji akcijaši nose uniforme i zastave svojih brigada i vredno rade, ali da više nema pesama posvećenih Titu i Jugoslaviji i ideološkog obrazovanja.

"Ima razlike u smislu popodnevnog slobodnog vremena i života. Nema više političkih škola, škola samoupravljača i marksističkih kružoka kao što je to nekada bilo. Sada veći deo tog vremena koristimo za sportske aktivnosti, kulturnozabavni život, tako da pokušavamo da im akcija ostane u lepom sećanju", kaže Babić.

Vojislav Vujić, zamenik predsednika opštine Vrnjačka Banja kaže da je organizatorima akcije međusobno oupoznavanje i druđenje mladih važnije od posla koji će uraditi.

"Kada uđete u naselje osetite pozitivnu energiju i vidite da su deca, koja su rođena posle svih ovih ratova, rasterećena. Pošto dolaze iz svih bivših republika odlično se druže i njima ništa ne znači da li je neko iz Bosne i Hhercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije ili Makedonije", naglašava Vujić.

Građani Vrnjačke Banje ne kriju oduševljenje zbog dolaska mladih brigadira iz srbije i zemalja regiona.

"Akcija je odlična. nemam reči kojima bih istakao njen značaj. Svaka čast ovoj deci. Da je sreće da je Jugoslavija opstala i ostala kao što je bila nekada. Čast je sada videti svu ovu decu iz bivših republika. to je dobro".

"Bog neka poživi Titovo delo. Evo, vraćamo se akcijama. Ovo je stvarno milina. ovo je za svaku pohvalu", pričaju građani Vrnjačke Banje.

A zov starih dobrih vremena doveo je još jednog vetarana u Vrnjačku Banju. Miodrag Milošević iz Umčara kod Beograda, iznajmio je stan u Vrnjačkoj Banji i savkog dana dolazi na trasu da pomaže mlađim kolegama.

"Ja sam 115 dana bio na radnim akcijama. Oženio sam se na akciji i već 40 godina smo u braku. Volim akciju i kada sada vidim ovu decu kako oni rade, setim se vremena kada sam ja imao 15 godina", kaže Milošević.
XS
SM
MD
LG