Dostupni linkovi

Omikron soj korona virusa u najmanje 15 američkih država


Naučnica testira uzorke COVID-19 u laboratoriji u Njujorku

Omikron varijanta virusa korona pronađena je do sada u najmanje 15 američkih država, ali delta soj i dalje dominira u Sjedninjenim Državama, saopšto je 5. decembra Centar za kontrolu i pre-venciju bolesti (CDC).

"Svakog dana slušamo o sve više verovatnih slučajeva, pa će broj verovatno rasti", izjavila je direktorka CDC-a Rochelle Walensky za ABC.

Walensky je rekla da delta varijanta virusa i dalje čini većinu slučajeva u SAD i da se zna da vakcine štite od hospitalizacije i smrtnog ishoda, te da se zdravstvni zvaničnici nadaju da će delovati i protiv omikrona.

Slučajeve Omikrona prijavilo je najmanje 15 država među kojima su Kalifornija, Kolorado, Minesota, Misuri, Nebraska, Nju Džersi, Njujork, Pensilvanija i Vašington.

Walensky je izjavila da je od 90 do 100 hiljada slučajeva zaraze na dan 99,9 odsto otpada na delta varijantu.

"Mi trenutno imamo problem sa deltom u SAD", rekla je Walensky.

Omikron je evidentiran u Aziji, Africi, na Bliskom istoku i u Evropi, te u sedam od devet provincija Južne Afrike, gde je prvi put identifikovan.

Omikron vraća restrikcije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

Mnoge vlade su pooštrile pravila putovanja kako bi sprečile širenje ove varijante korona virusa.

Svetska zdravstvena organizacija je navela Omikron kao "varijantu koja izaziva zabrinutost", a naučnici i dalje prikupljaju podatke kako bi utvrdili koliko je ozbiljan i zarazan, dok je Evropa pogođena talasima zimskih infekcija poznatijom delta varijantom virusa.

XS
SM
MD
LG