Dostupni linkovi

Južna Afrika: Prošao četvrti val COVID-19 uzrokovan Omicronom


Zdravstveni radnik razgovara sa ljudima dok čekaju da se registruju za vakcinaciju pored voza Transvaco, nakon što je južnoafrička železnička kompanija Transnet pretvorila voz u mjesto za vakcinaciju protiv COVID-19
Zdravstveni radnik razgovara sa ljudima dok čekaju da se registruju za vakcinaciju pored voza Transvaco, nakon što je južnoafrička železnička kompanija Transnet pretvorila voz u mjesto za vakcinaciju protiv COVID-19

Južna Afrika je ukinula pravila policijskog časa preko noći, a zvaničnici kažu da je zemlja možda prošla vrhunac svog četvrtog talasa zaraze COVID-19, piše BBC.

U saopštenju vlade navodi se da je varijanta Omicron, iako vrlo prenosiva, imala niže stope hospitalizacije od prethodnih talasa.

Došlo je do marginalnog povećanja broja smrtnih slučajeva, dodaje se.

Varijanta - koju je Južna Afrika prvi put prijavila prošlog mjeseca - brzo se širi drugdje što dovodi do široko rasprostranjenih ivičnjaka.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je na "cunami" infekcija iz varijanti Delta i Omicron koji bi mogao preplaviti zdravstvene sisteme.

Ali u Južnoj Africi, u saopštenju objavljenom nakon posebnog sastanka vlade, navodi se da su slučajevi i stope prijema u bolnice opali u gotovo svim provincijama širom zemlje.

Za sedmicu koja se završava 25. decembra 2021., broj potvrđenih infekcija iznosio je 89.781, što je manje u odnosu na 127.753 sedmicu ranije.

Najavljene promjene uključuju ukidanje ograničenja kretanja između ponoći i 4 sata. Preduzećima će također biti dozvoljeno da prodaju alkohol prema uobičajenim pravilima licenciranja, umjesto da se zatvaraju u 23 sata.

Pravila policijskog časa različite težine na snazi su od kada je proglašeno nacionalno stanje katastrofe krajem marta 2020.

Zemlja i dalje ima "slobodne kapacitete za prijem pacijenata čak i za rutinske zdravstvene usluge" uprkos talasu Omicrona, rekli su zvaničnici.

Javnost se i dalje poziva da se vakciniše i poštuje javnozdravstvene protokole, uključujući obavezno nošenje maski.

Omikron 'prizemljuje' avione širom sveta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:03 0:00

Okupljanja su i dalje ograničena na 1.000 ljudi u zatvorenom prostoru i 2.000 na otvorenom ili 50% u kapacitetu mjesta kako bi se omogućilo socijalno distanciranje.

Nacionalno komandno vijeće za korona virus (NCCC) će pratiti situaciju i izvršiti prilagodbe ako bude potrebno ili ako se pritisak u bolnici poveća, rekli su zvaničnici.

Južna Afrika je zabilježila skoro 3,5 miliona slučajeva COVID-19 i više od 90.000 smrtnih slučajeva tokom pandemije - više nego u bilo kojoj drugoj zemlji u Africi.

Mnoge zemlje širom svijeta bore se s valom Omicrona dok vagaju ograničenja:

  • Izrael je odobrio četvrtu vakcinaciju protiv COVID-19, rekao je generalni direktor njegovog ministarstva zdravlja. Zemlja je u četvrtak prijavila najveći broj slučajeva od septembra
  • Francuska je prijavila više od 200.000 slučajeva drugi dan zaredom
  • U Indiji je porast broja zaraženih COVID-19 potaknuo vladu da pooštri ograničenja, uključujući noćni policijski čas u svim većim gradovima
  • Njemačka je najavila da će početkom januara ukinuti stroga pravila putovanja za ljude koji dolaze iz zemalja koje su najteže pogođene OmiCronom, uključujući Veliku Britaniju
  • Portugal je smanjio period samoizolacije za asimptomatski COVID i kontaktne slučajeve sa 10 na sedam dana.
    Buster doza i Omikron varijanta korone
    molimo pričekajte

    No media source currently available

    0:00 0:07:08 0:00

XS
SM
MD
LG