Dostupni linkovi

Trka za funkciju ombudsmana Vojvodine


Pokrajinski parlament, Novi Sad
Pokrajinski parlament, Novi Sad

Ko će zastupati prava građana u naredih šest godina – pitanje je na koje vladajuća većina u Skupštini Vojvodine još nema odgovora, barem ne za javnost. Mandat Pokrajinskom ombudsmanu ističe sredinom oktobra a skupštinska većina, predvođena Srpskom naprednom strankom još ne otkriva koga bi volela da vidi na toj funkciji.

Ipak, predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović kaže za RSE da će to sigurno biti neko sa ugledom.

"Još nemamo najužu listu kandidata koji će zameniti dosadašnjeg pokrajinskog ombudsmana. Želimo da to bude ličnost od integriteta sa najvećim mogućim stepenom podrške. Zasad razgovaramo unutar naše koalicije, ali naravno razgovaraćemo i sa opozicionim strankama", tvrdi Mirović.

Ni predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ne želi mnogo da kaže na tu temu, ali tvrdi da već vode konsultacije. On dodaje da će novi Pokrajinski zaštitnik građana biti izabran na narednoj sednici regionalnog parlamenta.

"Vode se razgovori ali pošto još nemamo definitvnog rešenja zato to nije na dnevnom redu, a biće na narednoj sednici", navodi Pastor.

Na pitanje RSE, ko su kandidati, Ištvan Pastor odgovara: "O tome ću vam govoriti onda kada budemo došli u tu situaciju".

Socijalisti iz vladajuće većine, tvrde da sa njima još se ne razgovara o kadrovskim rešenjima. Predsednik tog poslaničkog kluba Pavle Budakov ipak naglašava da će stati iza onog kandidata koga podržavaju naprednjaci.

"To još nismo imali na razmatranju. Najveća stranka u koaliciji je SNS pa ćemo gledati da se okupimo oko zajedničkog kandidata", kaže Budakov.

Za izbor Pokrajinskog zaštitnika građana neophodna je dvotrećinska većina u Skupštini Vojvodine, zbog toga kandidat mora da dobije podršku i dela opozicije.

Srpska radikalna stranka u ovom skupštinskom sazivu već je jednom obezbedila podršku vladajućoj koaliciji za dvotrećinsku većinu. Poslanik te stranke Đurađ Jakšić, međutim, tvrdi da su ovaj put male šanse za takvu saradnju.

"Mi smo glasali protiv izbora aktuelnog ombudsmana i pre pet godina, ne vidim da nam se pozicija promenila, potpuno smo inferiorni sa te strane, videćemo koga će predložiti vladajuća većina, pa ćemo se odrediti prema tom pitanju tada, ali plašimo se da to neće biti institucija koja će biti nezavisna već će biti politička ličnost", kaže Jakšić.

Odlazeća pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih kaže da upravo zbog tvrdnji da je ova institucija politički obojena, bilo bi poželjno izmeniti način izbora pokrajinskog zaštitnika građana.

"Dok se ne bude menjao način izbora ombudsmana, dok se to pitanje ne uredi na drugi način, na primer konkursom, na način da oni koji žele mogu sami da se prijave, dotle će ovo pitanje uvek biti aktuelno i neće imati mnogo veze sa ličnošću ombudsmana, već će se tretirati kao političko pitanje", ističe ombudsmanka.

Dok se ne bude menjao način izbora ombudsmana ovo će se pitanje tretirati kao političko: Aniko Muškinja Hajnrih
Dok se ne bude menjao način izbora ombudsmana ovo će se pitanje tretirati kao političko: Aniko Muškinja Hajnrih


U ovoj instituciji kažu da novog pokrajinskog zaštitnika građana čeka mnogo posla jer se građani velikom broju traže savet i pomoć od njih.

"Mi imamo dobru saradnju sa institucijama na svim nivoima, mislim da smo složni oko toga da želimo pomoći građanima. Mene je za ovih šest godina više zabrinjavala činjenica da ombudsman ne nailazi na razumevanje u Skupštini Vojvodine. Skupština kada razmatra godišnji izveštaj ombudsmana o stanju ljudskih prava u Pokrajini, poslanici to koriste za napade na ombudsmana i zamenike ombudsmana, a da se uopšte ne upuštaju u suštinu stvari iako je to njihov posao i njihova odgovornost", ističe Muškinja Hajnrih.

Direktor Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić ocenjuje da je za izbor predstavnika nezavisnih institucija neophodna je veća transparentnost.

"Naravno da nije dobro kada javnost u poslednjem trenutku saznaje ko su kandidati za ovakvu bitnu funkciju. Ja u ovom momentu vidim dva moguća razloga za ovo: prvi, da se vladajuća koalicija prosto nije snašla najbolje u ovome i prosto nisu našli odgovarajuću opciju, a drugi mogući razlog je da se priprema opcija koja je na neki način pogodna i da se zaobilaze sve ostale bitne okolnosti kao što su kompetentnost i karijera bez mrlje, i ja se samo nadam da nećemo završiti sa nekim ko nije takav i da neće doći neka podobna osoba političkim krugovima", kaže Stanetić.

Prema nezvaničnim saznanjima izbor novog pokrajinskog zaštitnika građana vladajuća većina planira u poslednjoj nedelji oktobra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG