Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NGO o radu ombudsmana: Pasivnost i nedostatak nezavisnosti


Šefko Crnovšanin
Crna Gora je ostala bez ombudsmana, nakon što je Šefki Crnovšaninu prije tri dana istekao mandat, a novi nije ombudsman nije izabran.

Prvi crnogorski ombudsman Šefko Crnovršanin ne želi da se izjasni da li bi prihvatio novi mandat, ali naglašava da je za ovu funkciju neophodan veći poslovni prostor, više zamjenika i više novca. Svojim učinkom je, kaže, zadovoljan:

"Mislim da je institucija zaživjela, da ima imidž u javnosti. Ja lično mogu biti zadovoljan saradnjom državnih institucija sa institucijom ombudsmana. Gradjani su posebno, čini nam se, uživali neko povjerenje u instituciju. Mnogo njih nam se obraćalo. Obraćale su se i nevladine organizacije, sindikalne organizacije, pojedinci različitih nacionalnosti, imovinskih prilika, profesija... Mnogo gradjana nam se obraćalo i tražeći pravnu pomoć. Iako za to nijesmo imali mandat, mi smo činili koliko smo mogli i imali kapaciteta. U svakom slučaju, nastojali smo da građanin bude zadovoljan, a naravno nastojali smo u tome da i administraciji pomognemo. Vodili smo, kod sudova, mnogo starih predmeta u vezi presuda koje nijesu izvršavane po pet - deset godina, zatim, kada su u pitanju pritvorski predmeti."


Grupa nevladinih organizacija je Predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, predsjedniku Parlamenta Ranku Krivokapiću i predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću, poslale zajedničko pismo kojim izražvaju protest zbog propusta u blagovremenom izboru ombudsmana, ali uz zahtjev da se predsjedniku države uvede zakonska obaveza da ubuduće, prilikom izbora ombudsmana, mora konsultovati predstavnike civilnog sektora.

Potpisnici ovog pisma su najaktivnije domaće nevladine organizacije, među njima je i Centar za građansko obrazovanje, čija direktorka Daliborka Uljarević, ocjenjujući njegov dosadašnji učinak, ombudsmanu zamjera pasivnost i nedostatak nezavisnosti:

"Mislim da je na tehničkom nivou postignut izvjestan napredak. Na kraju krajeva, dobili smo dobili Zakon o ombudsmanu, uspostavljena je institucija, ali je rad te institucije i sam ombudsman bio u dalekoj mjeri od onih očekivanja i potreba građana. Tu je prosto trebalo da bude neko proaktivniji, neko ko će i sam imati više snage i kredibiliteta da zastupa ljudska prava, a biti manje okrenut brizi o tome - kako će na to gledati oni državni ili sudski organi kojima se obraća."


Partijsku opredijeljenost dosadašnjem ombudsmanu zamjera direktorka Centra za razvoj nevladinih organizacija Dana Novaković, koja kaže da zbog toga ne može biti ni govora o izgradnji povjerenja u ovu instituciju. Dosadašnji učinak je nezadovoljavajući, kaže Novaković:

"Centar za razvoj nevladinih organizacija smatra da ombudsman, za vrijeme svog mandata, nije obavljao svoju funkciju na zadovoljavajućem nivou. Naime, poznato je da u Crnoj Gori imamo toliko slučajeva kršenja ljudskih prava i sloboda, a svi vidimo da za vrijeme njegovog mandata nije postojao nijedan konkretan slučaj koji je pokazao veliku spremnost samog ombudsmana da djeluje u skladu sa svojim nadležnostima, odnosno, da u konkretnom slučaju zaštiti nečija ljudska prava i slobode. Međutim, mislim da tu postoji još jedna veoma važna stvar koja je pratila i mandat gospodina Šefka Crnovršanina, a to je što građani nemaju dovoljno povjerenja u ovu instituciju, ali tu naravno ne smijemo da krivimo građane, već su institucije te koje treba da grade samo povjerenje."
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG