Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ombudsman u "kontroli obaveštajaca"


Sedište BIA u Beogradu
Srpski ombudsman je prvi put ušao u Bezbednosno informativnu agenciju kontrolišući rad agencije u oblasti poštovanja sloboda i prava građana. Izveštaj sa preporukama se očekuje narednih dana, a zaštitinik garađana za sada samo kaže da mu je omogućen uvid u sve što je tražio.

Istraživanja pokazuju da služba, koja se u Miloševićevom režimu, nije libila ni ubistava niti progona političkih protivnika, i formiranja paravojnih jedinica za ratovanja u Hrvatskoj i BIH, danas želi da menja sliku o sebi.

Nakon prve kontrolne posete Bezbednosno – informativnoj agenciji zaštitnik građana Saša Janković kaže za RSE da su zaposleni u potpunosti poštovali zakonsku obavezu saradnje sa ombudsmanom, i pružili sve potrebne informacije i podatke, i omogućili neposredan uvid u dokumentaciju.

“Tokom višednevne kontrolne posete proveravano je kako agencija vrši poslove iz svoje nadležnosti, poslove u kojima se ograničavaju, suspenduju, Ustavom garantovana prava, pre svega pravo na privatnost, komunikaciju, nepovredivost stana, i druga prava. Koristili smo metode slučajnog uzorka, i sva druga saznanja i dostignuća koja se u savremenom svetu koriste. S moje tačke gledišta, sve ono što smo tražili, a
Saša Janković
tražili smo samo ono što je potrebno da bi bila ostvarena svrha posete, to nam je i omogućeno da vidimo. I to na način koji nikako nije ostavio mogućnost bilo kakve manipulacije s tim podacima”
, kaže Janković.

I u Bezbednosno informativnoj agenciji nam je rečeno da je ombudsmanu i njegovim saradnicima bilo omogućeno da vide sve što su hteli. Ali za svaki dalji komentar zamolili su nas da sačekamo objavljivanje izveštaja. Izveštaj o sprovedenoj kontroli sa preporukama za eventualno unapređenje rada biće objavljen krajem sledeće nedelje, a sada zaštitnik građana Saša Janković, koji se i pre ove funkcije bavio civilnom kontrolom tajnih službi, samo kaže
da sa sigurnošću može reći da nema puno zemalja u Evropi koje mogu da kažu da se na ovakav način spoljna kontrola rada bezbednosne službe vrši u njihovim zemljama.

U međuvremenu je dostupno istraživanje Centra za civilno – vojne odnose o reformi sektora bezbednosti, koje je uključivalo i Bezbednosno informativnu agenciju. Predrag Petrović, istraživač u centru kaže da su u razgovoru sa pripadnicima agencije stekli utisak da oni žele da promene sliku o sebi i da se značajno otvore prema javnosti.

DOBRO ISKORIŠĆENA OVLAŠĆENJA

Koliko je služba, za koju su u 90-im, tada pod nazivom Državna bezbednost, bila karakteristična ubistva i progoni političkih protivnika Slobodana Miloševića, kao i formiranje paravojnih jedinica za učešće na ratištima u Hrvatskoj i Bosni I Hercegovini, uspela da se reformiše. Bila je umešana u ubistvo nekadašnjeg predsednika Srbije Ivana Stambolića, novinara Slavka Čuruvije, trojice funkcionera Srpskog pokreta obnove, dva pokušaja ubistva lidera SPO-a Vuka Draškovića. Imajući u vidu svo nasleđe ipak se može reći da se promene vide, kaže nam Predrag Petrović iz Centra za civilno vojne odnose.

“Može se reći da su stvorene sve normativne pretpostavke za kontrolu i nadzor nad institucijama bezbednosti ali naravno, sad je stvar kontrolnih nadzornih tela da vrše tu kontrolu. I zaista je za svaku pohvali to što je Saša Janković iskoristio ta svoja zakonska ovašćenja i uradio tu kontrolu”, kaže Petrović.

A koliko danas postoji interesovanje za rad BIA, pokazuje i to što se na sednici Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, na kojoj je ditrektor agencije predstavljao izveštaj o radu, čulo tek pokoje poslaničko pitanje. Poslednji put je BIA bila u žiži javnosti kada je ministarka pravde izjavila da su prilikom izbora sudija korišćeni podaci ove agencije. A ono što službu očekuje, barem po iskustvima istočno evropskih zemalja, je otvaranje tajnih dosijea, za šta je prvo potrebna politička odluka.

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG