Dostupni linkovi

Zaštitnik građana Srbije uočio propuste u radu zatvora u kojem je preminuo zatvorenik


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zaštitnik građana Srbije saopštio je da je tokom postupka kontrole rada Kazneno-popravnog zavoda Padinska Skela u Beogradu utvrdio brojne nepravilnosti u slučaju zatvorenika koji je preminuo u toj ustanovi posle pretrpljenog fizičkog i seksualnog zlostavljanja od strane drugih zatvorenika.

U beogradskom zatvoru je početkom februara ubijen 74-godišnji zatvorenik S.B. koji je bio na odsluženju prekršajne kazne. Javnost u Srbiji saznala je za taj slučaj više od mesec dana kasnije.

U saopštenju Zaštitnika građana navodi se da je tokom kontrole utvrđeno da je zdravstvena služba u konkretnom slučaju postupala nezakonito i nepravilno, jer zdravstveni pregledi tog zatvorenika nisu evidentirani u skladu sa propisima, odnosno u medicinskoj dokumentaciji nema podataka o tome da su obavljeni.

Takođe se navodi da prilikom lekarskog pregleda koji je obavljen 3. februara, dan uoči smrti zatvorenika, nisu sačinjene fotografije konstatovanih povreda, već ih je dan kasnije sačinio medicinski tehničar u spavaonici u kojoj je S.B. boravio.

U izveštaju se dalje kaže da medicinski tehničar nije nikoga obavestio o novim povredama, iako su vidljive povrede na bradi i obrazima koje nisu uočene na pregledu koji je obavljen 3. februara predstavljale znak ili indikaciju da je prema zatvoreniku primenjeno nasilje.

Zaštitnik građana je utvrdio i da su zaposleni u Službi za obezbeđenje postupali nepravilno, jer o uočenom stanju, odnosno vidljivim fizičkim promenama S.B. kao i o razlozima zbog kojih je premešten u drugu spavaonicu nisu sačinili službenu belešku niti o tome dalje izveštavali nadređene na propisani način.

Kontrolom KPZ u Padinskoj Skeli utvrđeno je i da prilikom razvrstavanja u spavaonicu zatvorenika S.B. nisu uzete u obzir njegove godine starosti, vrsta prekršaja, činjenica da prethodno nije osuđivan ni prekršajno kažnjavan.

Takođe nisu uzete u obzir ni osobine i lična svojstva drugih prekršajno kažnjenih lica sa kojima je smešten u spavaonicu, a S.B. nije bio prepoznat kao potencijalna žrtva nasilja od strane drugih lica sa kojima je bio smešten u istu spavaonicu.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je 20. marta da je pokrenulo istragu protiv tri mladića zbog sumnje da su ubila 74-godišnjeg S.B. s kojim su delila ćeliju u Kazneno-popravnom zavodu Padinska Skela u Beogradu.

Tužilaštvo je navelo da je obdukcioni nalaz pokazao da je S.B, koji je u zatvoru služio kaznu zbog prekršaja, umro nasilnom smrću.

Osumnjičeni Srećko S. (20), Saša S. (21) i Dalibor P. (21) saslušani su u tužilaštvu 14. marta.

Prema saopštenju tužilaštva, osumnjičeni su od polovine januara do 4. februara zajednički uradili krivično delo i pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju ubili S.B.

U međuvremenu, Više javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo od policije da proveri da li su trojica čuvara i medicinski tehničar odgovorni za neko krivično delo u ovom slučaju.

Zbog propusta koji su doveli do smrti jednog zatvorenika, suspendovani su bivši upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu Vladimir Bukvić i još deset zaposlenih, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u Srbiji 22. marta.

XS
SM
MD
LG