Dostupni linkovi

Ombudsman Srbije kontroliše zatvor zbog smrti osuđenika zaraženog koronom


Ilustrativna fotografija

Zaštitnik građana Srbije je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Okružnog zatvora u Prokuplju, na osnovu informacija da je jedan osuđenik usled lošeg zdravstvenog stanja i zbog toga što mu nije pružena lekarska pomoć preminuo u tom zatvoru, saopšteno je 6. oktobra na sajtu Zaštitnika građana.

Prokuplje je grad na jugu Srbije u Topličkom okrugu i, prema popisu iz 2011. godine, broji nešto više od 27.000 stanovnika.

Kako se navodi u saopštenju, Zaštitnik građana je zatražio od Okružnog zatvora u Prokuplju da mu u roku od 15 dana dostavi informacije kada je preminuli osuđenik zaražen korona virusom, koje aktivnosti su preduzete da mu se pruži blagovremena i adekvatna zdravstvena zaštita, kao i na koji način je kontrolisano njegovo zdravstveno stanje.

"Od uprave Okružnog zatvora u Prokuplju Zaštitnik građana je zatražio konkretne informacije o tome koliko puta je preminulog osuđenika pregledao lekar od trenutka saznanja da je pozitivan na COVID-19, da li je osuđenik vođen u zdravstvenu ustanovu van zatvora, kojim danima je lekar prisutan u zatvoru, te da li je tokom vikenda (2.10. i 3.10.2021. godine) bio obavešten da je osuđeniku bila potrebna lekarska pomoć i ukoliko jeste kako je postupano tim povodom", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je zatraženo je i da se Ombudsmanu dostavi i celokupna medicinska dokumentacija koja se odnosi na način pružanja zdravstvene zaštite osuđeniku od trenutka saznanja da je pozitivan na COVID-19.

Osim toga, Zaštitnik građana je od zatvora u Prokuplju zatražio i obaveštenje o tome da li u zatvoru ima i drugih osuđenika koji su zaraženi korona virusom, u čemu se sastoji zdravstvena zaštita koja im se pruža, kao i na koji način se sprovode preventivne mere u cilju zaštite od širenja korona virusa.

Prema podacima koje je Ministarstvo zdravlja objavilo 6. oktobra, u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo 50 osoba od posledica zarazne bolesti COVID-19, a registrovano je 7,150 novozaraženih.

XS
SM
MD
LG