Dostupni linkovi

Obilježena 17. godišnjica raspuštanja logora Omarska


U Omarskoj je u četvrtak obilježena 17-godišnjica raspuštanja logora Omarska. Prisustvovalo je oko dvije hiljade bivših logoraša i članova njihovih porodica.

Preživjeli logoraši, njihove porodice i porodice ubijenih i nestalih u logoru Omarska kod Prijedora zatražili su da se hale rudnika željezne rude gdje je 1992. godine bio smješten logor iseli i pretvori u memorijalni centar. Prema podacima prijedorskih logoraških udruženja, u periodu postojanja logora od 20. maja 1992. godine do 2. avgusta iste godine bilo je zatočeno 3.334 Bošnjaka i Hrvata, a oko 700 osoba je ubijeno.

Predsjednica Udruženja „Izvor“ Fatima Fazlić:

„ To mjesto mora postati memorijalni centar koji će zauvijek podsjećati na stradanje nevinih ljudi. Ovim prostorom moraju upravljati preživjeli logoraši i porodice ubijenih i nestalih logoraša.“

U govoru pred oko 2.000 okupljenih na pomenu ubijenim i nestalim u logoru Omarska, Fazlićeva je pozvala i Tužilaštvo BiH da procesuira sve odgovorne za formiranje logora u prijedorskoj opštini, te upozorila da se neki od najodgovornijih za najstrašnije zločine i danas nalaze na direktorskim pozicijama i u opštinskim institucijama.

Šerif Velić, jedan od preživjelih logoraša iz Omarske, ističe kako se i danas sjeća tortura kroz koje je prošao:

„Oni su mene mogli ovdje natjerati, kao što su me natjerali, da se krstim, noge da im ljubim, ali jedno me nisu mogli natjerati, niti će me kada natjetrati, a to je da ih volim. Nisu meni svi krivi, ali neka se pojavi u srpskom narodu jedan VilI Brant i neka kaže da je ovo što je nepravda da je nepravda.“


Pomenu i polaganju cvijeća pred zloglasnu Bijelu kuću, u kojoj su vršena ubistva u logoru Omarska, prisustvovao je i član predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić koji je rekao da podržava zahtjeve da se logorske hale pretvore u memorijalni centar:

„Memorijalni centar mora biti. Mi znamo da je bio genocid, jer će to utvrditi suđenje Karadžiću koje vjerovatno počinje u septembru, a optužen je, kao što znate, za 10 lokacija, 10 opština osim Srebrenice - i ovdje je jedna od tih.“


U logoru Omarska bilo je zatvoreno i 37 žena, te 28 djece. Na današnji dan prije 17 godina svijet su obišle slike međunarodnih novinarskih ekipa kojima su prikazani užasi zatočenih. To je bio i početak zatvaranja logora Omarska.
XS
SM
MD
LG