Dostupni linkovi

Olympic day u Sarajevu: Utrke i druženje sa šampionima


Organiziranjem dvije utrke na stadionu Atletskog kluba Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine pridružio se mnoštvu svjetskih gradova koji proslavljaju Olympic Day. Mladi sportaši imali su priliku u ponedjeljak da se druže sa svojim sportskim uzorima koji su također sudjelovali u utrkama.

Milan Ristić iz Teslića trenira atletiku. Danas je dobio priliku da upozna svoje uzore:

„Osjećam se super. Upoznao sam prvaka Bosne i Hercegovine u bacanju kugle i osjećam se veoma dobro zato što mislim da će biti mnogo druženja. U današnjoj utrci očekujem da ću biti među prvih deset", kaže Milan Ristić.

Trener atletskog kluba „Teslić“ Ilija Ristić prvi put je doveo svoje mlade natjecatelje na Olympic Day:

„Došli smo da uveličamo ovu manifestaciju, odnosno da dovedem svoje male atletičare na jedan ovako veliki skup. Kroz to da vide tko tu sve ima, tako da još više zavole atletiku. Bitan nam je ovaj dan zato što je ovdje jedno veliko okupljanje tako da djeca ujedno stiču i drugarstvo i upoznaju buduće atletičare", navodi Ilija Ristić.

Foto: Ivana Bilić
Foto: Ivana Bilić

Olimpic day proslavlja se u cijelom svijetu kao dan sjećanja na prve Olimpijske igre održane 1894. godine u Parizu. Obilježava se organiziranjem sportskih aktivnosti, izložbama, glazbenim događajima i edukativnim seminarima.

Olimpijski komitet BiH odlučio se da organizira dvije trke, na 1000 i 2 000 metara, za djecu, mlade sportaše i studente.

„Ovo je dan kada obilježavamo olimpijske vrijednosti, ovo je dan kada se okrećemo prema sportu, prema olimpijskom sportu. Evo vidite oko nas su mladi sportaši, tu su naši olimpijci koji daju podršku Olimpijskom odboru Bosne i Hercegovine. Ovim danom želimo da se priključimo zemljama uključenim u olimpijsku familiju. Mislim da se ovaj događaj održava u 150 zemalja svijeta“, naglasio je predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić.

Među proslavljenim bh. sportašima na Olympic Dayu u Sarajevu bio je i tenisač, Mirza Bašić:

„Svima nama ovaj dan znači puno. Prije svega ovo je jako lijepa manifestiacija za cijeli grad, i za cijelu državu. Ja sam danas došao da dam svoju malu podršku ovom danu", kaže Mirza Bašić.

Pobjednicima utrka u ponedjeljak će biti dodijeljene i nagrade, no prisutni uglavnom tvrde da je najvažnije sudjelovati, a ne pobijediti, što je i jedna od ideja Olimpijskih igara.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG