Dostupni linkovi

Hrvatska obilježava godišnjicu Oluje


Knin
Knin

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, a središnja proslava se već tradicionalno održava u Kninu, gdje se okupio najviši državni vrh u znak sjećanja na 5. kolovoza 1995., kada je nakon uspješne vojno - redarstvene akcije "Oluja" u Knin ušla hrvatska vojska.

"Oluja" je legitimna hrvatska vojno-redarstvena akcija kojom je Hrvatska oslobodila okupirane dijelove zemlje i Hrvati je s pravom slave, ali na njoj ostaju sjene počinjenih zločina i hrvatski Srbi će je stalno doživljavati kao dan svoje tragedije", istakla je za naš program voditeljica Dokumente Vesna Teršelić.

Proslava 13. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja počela je u utorak ujutro crkvenim zvonima i dizanjem državne zastave na Kninskoj tvrđavi, postrojavanjem hrvatske vojske i policije te mimohodom hrvatskih branitelja koji od danas 5. kolovoza slave i kao svoj - Dan branitelja. Svečanosti prisusutvuje najviši državni vrh, uključujući i izaslanika predsjednika države koji je na službenom putu u Kini.

Ponosni smo na Oluju i nikome nećemo dozvoliti da na nju baca ljagu, poručio je hrvatski premijer Ivo Sanader:


«Nema drugog datuma koji bi bolje okarakterizirao i označio ono što su hrvatski branitelji dali u Domovinskom ratu.»

Voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelić kaže kako je Oluja legitimna hrvatska akcija, ali kako ostaju sjene zločina i dva različita sjećanja- hrvatske i srpske strane:

«Vrlo je bitno da se dokumentiraju činjenice, da se suočimo s tim činjenicama, a interpretacije tih činjenica neminovno će ostati različite. Za Hrvate i većinu u Hrvatskoj neprijeporno je da je to pobjeda i oslobađanje, a interpretacija onih koji su tih dana morali izbjeći i danas žive u Bosni i Hercegovini i Srbiji, oni to doživljavaju naprosto trenutkom kada je počela njihova velika tragedija. I morat ćemo živjeti između te dvije različite interpretacije, a pred svima je još uvijek posao na potpunom dokumentiranju činjenica.»

XS
SM
MD
LG