Dostupni linkovi

Četiri žrtve oluje u Teksasu, milioni kuća bez struje


Žena posmatra štetu nakon što su pale cigle sa zida zgrade nakon jake grmljavine u petak, 17. maja 2024. u Hjustonu.
Žena posmatra štetu nakon što su pale cigle sa zida zgrade nakon jake grmljavine u petak, 17. maja 2024. u Hjustonu.

Prekidi struje bi mogli da potraju nedeljama u delovima Hjustona, u američkoj državi Teksas, upozorio je zvaničnik 17. maja, nakon što su grmljavine sa uraganskim vetrovima zahvatile taj grad.

Struja je nestala u skoro milion kuća i preduzeća u regionu, oluja je raznela prozore na visokim spratovima u centru grada i prevrnula vozila.

Okružni sudija Haris Lina Idalgo, najviši izabrani zvaničnik okruga, rekla je da ekipe još uvek pokušavaju da utvrde obim štete i broj žrtava.

Gradonačelnik Hjustona Džon Vitmaj rekao je da je četiri, a verovatno petoro ljudi poginulo nakon što su oluje zahvatile okrug, koji uključuje Hjuston, dan ranije, u četvrtak.

"Bilo je brzo, a većina iz Hjustona nije imala vremena da se skloni od opasnosti", rekao je Vitmaj na konferenciji za novinare.

Drveće, krhotine i razbijeno staklo zasuli su ulice Hjustona. Školski okruzi u oblasti Hjustona otkazali su nastavu za više od 400.000 učenika, a vladine kancelarije su zatvorene.

Gradski zvaničnici su pozvali ljude da izbegavaju centar grada i da se drže dalje od puteva, od kojih su mnogi bili poplavljeni ili prekriveni oborenim dalekovodima i neispravnim semaforima.

Vitmaj je rekao da je najmanje 2.500 semafora ugašeno i upozorio je potencijalne pljačkaše da je "policija na snazi, uključujući 50 državnih vojnika poslatih u to područje da spreče pljačku".

Najmanje dva smrtna slučaja su uzrokovana padom drveća, a drugi se dogodio kada je kran odleteo na jakom vetru, rekli su zvaničnici.

Problemi su se proširili i na gradska predgrađa, a službenici za hitne slučajeve u susednom okrugu Montgomeri opisali su oštećenje dalekovoda kao "katastrofalno".

Obilne do prekomerne padavine moguće su od istočne Luizijane do centralne Alabame, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Upozorenja o poplavama i dalje su u petak za Hjuston i oblasti na istoku.

Jake oluje zahvatile su oblast Hjustona tokom prve nedelje maja, što je dovelo do brojnih spasavanja, uključujući i neke sa krovova poplavljenih kuća.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG