Dostupni linkovi

Nevrijeme u Sloveniji i Hrvatskoj, nuklearna elektrana Krško u vanrednom stanju


Najmanje tri žrtve razornih poplava u Sloveniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Najmanje tri žrtve razornih poplava u Sloveniji

Nevrijeme, koje je u noći sa 3. na 4. avgust odnijelo za sada tri života u Sloveniji, stiglo je u Hrvatsku, zbog čega je u riječkoj i gospićkoj regiji upaljen crveni alarm, dok je za zagrebačku, karlovačku i splitsku regiju upaljen narandžasti meteo alarm.

U Zagrebu je, kako javlja N1, došlo do izlivanja rijeke Save, a u Velom Lošinju snažan vjetar rušio je stabla.

Policija Slovenije je slovenskoj novinskoj agenciji STA rekla da je jedan Slovenac smrtno nastradao kod Kamnika dok je dvoje Holanđana izgubilo živote u planinama na području Kranja. Tačne okolnosti smrti se još utvrđuju, navodi se iz policije.

Nuklearna elektrana Krško je u petak uveče proglasila vanredno stanje zbog velikog protoka i visokog vodostaja rijeke Save. Riječ je o izvanrednom stanju s najnižim stupnjem opasnosti sukladno Državnom planu zaštite i spašavanja u slučaju nuklearne ili radiološke nesreće, javlja N1.

Iz uprave priopćuju da nuklearna elektrana radi sigurno i stabilno, a njihova stručna skupina prati događaj i nastavit će obavještavati javnost.

Medvode, centralna Slovenija, 4. avgust
Medvode, centralna Slovenija, 4. avgust

Slovenačka agencija za okoliš, ARSO, objavila je uzbunu zbog vremena stavivši je na najviši nivo nakon što je količina kiše koja u prosjeku padne za mjesec dana pala za 24 sata u sjevernim, sjeverozapadnim i centralnim dijelovima Slovenije.

Premijer: Vjerovatno najveća šteta u istoriji samostalne Slovenije

Predsjednica Nataša Pirc Musar izjavila je saučeće porodicama poginulih i građanima uputila apel da u "ovom teškom trenutku ostanu povezani i podrže jedni druge te da se brinemo o starijim osobama i drugim ugroženim kojima je potrebna naša pomoć i podrška".

Katastrofa koja se dogodila u petak uzrokovala je vjerovatno najveću štetu koju je neka elementarna nepogoda učinila u istoriji samostalne Slovenije, rekao je premijer Robert Golob.

Situacija je, prema njegovim riječima, trenutno izuzetno ozbiljna zbog čega su sve raspoložive jedinice na terenu. Trenutno je na raspolaganju do 500 vojnika, no nisu svi aktivirani jer nije moguć pristup nekim mjestima, prenosi slovenska agencija STA.

Vojska pomaže osoblju hitne službe u akcijama spašavanja i saniranja.

Medvode u Sloveniji, 4. avgust 2023.
Medvode u Sloveniji, 4. avgust 2023.

Prema izvještajima lokalnih medija, poplavljena su brojna mjesta, stotine vatrogasaca i pripadnika drugih hitnih službi su na terenu, a svuda se čuju sirene koje upozoravaju na opasnost.

Crveni meteo-alarm je na snazi za sjeveroistočnu, sjeverozapadnu i centralnu Sloveniju, a u nekim područjima poput Celja čule su se i sirene.

Vojska Slovenije objavila je video iz vazduha u kojem se vide razmjere štete u tom slovenačkom gradu.

Kako izvještava slovenačka agencija STA, vatrogasci su tokom noći izbacivali vodu iz poplavljenih objekata, zaštitili nekoliko klizišta, uklonili ruševine ispod mostova i spasili potopljena vozila sa poplavljenih kolovoza.

Evakuisana su tri kampa.

U mjestu Poljana noćas je potopljen put, a bujica je bila toliko jaka da je u jednom trenutku odnijela automobil u kojem se nalazila žena, izvijestila je regionalna TV N1.

Prema podacima Uprave za zaštitu i spašavanje, u poslednjih 12 sati zabilježeno je više od 1.000 incidenata, a u pomoć su ljudima pritekli vatrogasci iz 168 vatrogasnih jedinica.

Pogled iz vazduha na Škofja Loku, 4. avgust 2023.
Pogled iz vazduha na Škofja Loku, 4. avgust 2023.

Situacija u regiji

Zbog situacije u susjednim zemljama, u Hrvatskoj se očekuje značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save.

Takođe je upaljen meteo-alarm za Bosnu i Hercegovinu.

U Srbiji je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo da preduzima sve neophodne mjere kako bi preventivno reagovalo na posljedice obilnih padavina, kao i zaštiti stanovništva i imovine.

MUP je naveo da intenzivno prati kretanje vremenskih nepogoda koje su zadesile zemlje u regionu. Nalog za preduzimanje mjera upućen je i gradonačelnicima, predsjednicima opština, kao i načelnicima upravnih okruga.

Nevrijeme velikih razmjera očekuje se i u Italiji. U Milanu je naređeno zatvaranje parkova, zelenih površina i grobalja, a prema pisanju La Stampe, obustavljen je i rad pijaca u ulicama u kojima ima stabala.

XS
SM
MD
LG