Dostupni linkovi

Predsednika MOK u Tokiju dočekalo vanredno stanje


Mural sa Miraitovom, zaštitnim likom Olimpijskih igara u Japanu, Tokijo, 22. januar 2021. godine
Mural sa Miraitovom, zaštitnim likom Olimpijskih igara u Japanu, Tokijo, 22. januar 2021. godine

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah doputovao je danas u Tokio, na dan kada je premijer Japana proglasio novo vanredno stanje zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom.

Premijer Japana Jošihide Suga rekao je da će odluka stupiti na snagu u ponedeljak, a da će vanredno stanje trajati do 22. avgusta.

Olimpijske igre počinju 23. jula i trajaće do 8. avgusta, a današnja odluka (8. jul) znači da će celo takmičenje biti pod posebnim merama zbog vanrednog stanja. Paraolimpijske igre počinju 24. avgusta u Tokiju.

"Uzimajući u obzir uticaj delta soja, moramo pojačati mere prevencije kako bismo sprečili širenje korona virusa širom zemlje", rekao je Suga, prenosi Beta pozivajući se na AP. Bah je izbegavao novinare na aerodromu u Tokiju i otišao je u prostorije MOK. On će najverovatnije tri dana provesti u izolaciji.

MOK i lokalni organizatori pokušavaju da organizuju Olimpijske igre na bezbedan način, uprkos protivljenju javnosti i medicinske zajednice u Japanu.

Navijačima iz inostranstva je zabranjen dolazak na Igre, a pre dve nedelje objavljeno je da će borilišta biti popunjena do 50 odsto kapaciteta domaćim navijačima.

Uvođenjem novog vanrednog stanja organizatori bi trebalo da promene tu odluku i publici bi moglo da bude zabranjeno prisustvo takmičenjima.

Glavni fokus vanrednog stanja je zahtev za zatvaranjem restorana, barova i karaoke barova, u kojima se služi alkohol, kako bi se sprečilo održavanje zabava.

Očekuje se da će se od stanovnika Tokija tražiti da ostanu u kućama i gledaju Igre putem televizijskog prenosa.

"Glavno pitanje je kako sprečiti ljude da odu na piće i uživaju u Olimpijskim igrama", rekao je ministar zdravlja Norihisa Tamura.

Olimpijske igre je trebalo da se održe prošlog leta, ali su odložene na godinu dana zbog pandemije. Oko 11.000 olimpijaca i 4.400 paraolimpijaca će učestvovati na Igrama, uz dolazak desetina hiljada zvaničnika, sudija, administratora, sponzora i emitera.

Prema poslednjim podacima, u Tokiju je 8. jula zabeleženo 896 novih slučajeva zaraze korona virusom.

U Japanu je do sada zabeleženo oko 810.000 slučajeva, a od posledica virusa umrlo je gotovo 14.900 osoba.

Oko 15 odsto japanskog stanovništva je potpuno vakcinisano.

XS
SM
MD
LG