Dostupni linkovi

Olimpijada u Londonu za Britance preskupa priča


Veliki olimpijski dvorac od peska izgrađen povodom 100 dana odbrojavanja pred Olimpijske igre
Počelo je ozbiljno odbrojavanje do početka Olimpijskih igara u Londonu.
Još 100 dana do 27.jula i svečanog otvaranja, a organizatori imaju pune ruke provjeravanja hoće li sve biti onako kako je zamišljeno.

Pripreme za Olimpijske igre, kao što je izgradnja stadiona, protekle su glatko. Troškovi, međutim, rastu vrtoglavom brzinom, osobito oni u vezi sa sigurnošću. Čak 64 posto stanovnika Britanije smatra da su Igre preskupa priča.

Elaine Potter je stanovnica Londona, ne previše zainteresirana za sport i u principu skeptik prema cijeloj marketinškoj i medijskoj halabuci. No kad je ovih dana prvi put vidjela novi stadion u londonskom East Endu priznala je da počinje drugačije misliti.

"Ovo dobro izgleda, možda i nije loše da imamo te igre koje London mogu proslaviti u svijetu“, kaže Elaine koja je sve do tog momenta pripreme doživljavala samo kao veliku glavobolju.

Preostalih 100 dana do svečanog otvaranja organizatori koriste da provjere da li je sve spremno, znaju li svi volonteri svoj zadatak, ali i da građane Londona uvjere da barem privremeno promijene način na koji žive i rade, i da se osjećaju barem trunčicu uzbuđeni jer im u goste dolazi sportski svijet.

No, domaćini pred očima imaju samo brojke. Počelo je s 4 milijarde, da bi se završilo s procjenom kako će Olimpijada koštati 21 milijardu dolara. Nije im utjeha ni podatak da je to samo polovina para koje je Kina potrošila za najveću svjetsku sportsku manifestaciju u Pekingu, prije četiri godine.

London, koji i inače ima status skupe destinacije, iscrpio je svoje fondove. Nadaju se, međutim, zaradi, kako od reklama, tako i od prodaje ulaznica, hotelskog smještaja i suvenira. I kad je već o tome riječ, svi koji se ovih dana vraćaju iz glavnog grada Britanije tvrde da se apsolutno ništa ne može kupiti što na sebi nema britansku zastavu.

"Naš prvi prioritet mora biti sigurnost ljudi“, izjavio je prošlog mjeseca premijer David Cameron, naznačivši kako će Britanija učiniti sve da olimpijski duh ne bude narušen.

To, međutim, košta, i to velike novce. Prije godinu i pol Organizacijski odbor je samouvjereno potpisao ugovor sa zaštitarskim tvrtkama vrijedan oko 136 miliona dolara. No, procjene govore da će troškovi skočiti na skoro 900 miliona pošto je zaposleno dvostruko više čuvara nego što je prvotno bilo predviđeno.

Britanci se nadaju da će s ovim Olimpijskim igrama napokon skinuti sa sebe oznaku da ne umiju organizirati sportski spektakl, koju su dobili prije 64 godine. London je naime posljednji put bio domaćin Olimpijcima 1948.godine, odmah nakon II svjetskog rata, i tada je parola bila – štediti, štediti i samo štediti.

Zemlja iscrpljena ratom, prazne državne kase, nije bilo ni jednog novog stadiona, niti olimpijskog sela. Neki su nacionalni timovi morali donijeti svoju hranu, a Francuzi su naravno spakovali i vino.
XS
SM
MD
LG