Dostupni linkovi

Počela ceremonija otvaranja Olimpijade u Tokiju


Olimpijski stadion u Tokiju neposredno prije početka ceremonije otvaranja Olimpijade, 23. juli 2021.
Olimpijski stadion u Tokiju neposredno prije početka ceremonije otvaranja Olimpijade, 23. juli 2021.

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju 23. jula po lokalnom vremenu u Japanu počela u 20 sati, a po srednjoevropskom vremenu u 13 sati.

Ovogodišnje Igre drugačije su od svih dosadašnjih u istoriji i dešavaju se u vrijeme dok se svijet još uvijek bori sa pandemijom COVID-19 koja je odnijela živote više od četiri miliona ljudi a zaraženo je više od 192 miliona.

Nakon odgađanja od godinu dana zbog pandemije u Japan dolazi više od 11.300 sportista iz 207 nacija.

Na Olimpijskom stadionu u Tokiju sa kapacitetom od 68.000 na ceremoniji otvaranja nalazi se manje od 1.000 ljudi. Otprilike 15 svjetskih lidera prisustuje ceremoniji.

Organizatori su prije dvije sedmice odlučili da publici u potpunosti zabrane prisustvovanje događanjima nakon što je u Tokiju proglašeno novo vanredno stanje kao odgovor na sve više slučajeva korona virusa. Već su najavili da većini međunarodnih posjetilaca neće biti dozvoljeno da prisustvuju takmičenjima.

Većina zemalja takođe će poslati samo dio svojih sportista u Tokio na svečanost zbog opreza. Od 23. jula više od 100 osoba akreditiranih za Olimpijske igre, uključujući neke sportiste, do sada je imalo pozitivne testove na korona virus.

Jedna od rijetkih tema koja je udahnula uzbuđenje Igrama bila je rasprava o tome ko će na svečanostima upaliti olimpijsku baklju.

Rasprava je trajala do 23. jula u satima prije paljenja baklji nakon što je meč prvog kola japanske teniske zvijezde Naomi Osake na olimpijskom teniskom turniru pomaknut za jedan dan na 25. juli.

Organizatori su rekli da je promjena izvršena na zahtjev Tokio 2020, što je potaklo nagađanja da će Osaka biti uključena u ceremoniju otvaranja.

Naomi Osaka, 23-godišnjakinja, rođena u Osaki, ali je odrasla u Sjedinjenim Državama, jedna je od najistaknutijih japanskih sportskih zvijezda i najvećih nada za osvajanje medalje.

Kada su Igre odgođene u martu 2020. godine, organizatori su rekli da bi olimpijski plamen "mogao postati svjetlo na kraju tunela". Dok se pandemija COVID-19 još uvijek širi svijetom, ovom metaforičkim željeli su reći da se tunelom još uvijek prolazi, ali ceremonija otvaranja u petak nudi tračak svjetla i nade.

"Mislim da će to biti trenutak radosti i olakšanja pri ulasku na stadion, trenutak radosti posebno za sportiste, jer znam koliko čeznu za tim trenutkom," rekao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach, prije otvaranja Olimpijade.

“Onda konačno mogu biti tamo, uživati u trenutku pod veoma specifičnim okolnostima”, rekao je Bach.

XS
SM
MD
LG