Dostupni linkovi

Nordijske države protiv sportista iz Rusije i Bjelorusije na Olimpijadi u Parizu 2024.


Pariz bi trebao biti domaćin Ljetnjih olimpijskih igara u julu i avgustu 2024. (arhivska fotografija)
Pariz bi trebao biti domaćin Ljetnjih olimpijskih igara u julu i avgustu 2024. (arhivska fotografija)

Olimpijski komiteti pet nordijskih zemalja ponovili su svoje protivljenje da se dopusti ruskim i bjeloruskim sportistima da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Ped država je u izjavi od 7. februara rekle da se situacija u Ukrajini nije promijenila.

"Stoga čvrsto stojimo na svom stajalištu da ne otvorimo vrata ruskim i bjeloruskim sportistima i zvaničnicima za učešće na međunarodnim takmičenjima", stoji u saopštenju. "Sada nije pravo vrijeme za razmatranje njihovog povratka; to je naš stav."

Olimpijski i paraolimpijski komiteti koji predstavljaju Dansku, Island, Finsku, Norvešku, Švedsku i sportske konfederacije Grenlanda, Farskih ostrva i Alanda objavili su izjavu nakon sastanka 3. februara.

U saopštenju se navodi da su komiteti takođe ponovo potvrdili svoju nepokolebljivu podršku ukrajinskom narodu i kako traže mir.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) rekao je u januaru da traži "put" koji bi omogućio ruskim i bjeloruskim takmičarima da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu. Ukrajina je na tu najavu odgovorila tako što je rekla da će razmotriti bojkot igara u Parizu.

Druge evropske zemlje i dalje su ljute zbog izjave olimpijskog tijela, rekavši da su napori da se obnovi učešće sportista iz Rusije i Bjelorusije, koji su bili zabranjeni nakon što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu prošlog februara, bili neodmjereni s obzirom da se vojni sukob nastavlja.

Tri baltičke zemlje i Poljska prošle sedmice su navele da bi to "legitimiziralo političke odluke i raširenu propagandu ovih zemalja" i omogućilo im da koriste sport kao odvraćanje pažnje od ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski takođe je izrazio kritike, rekavši da bi to bila "legitimizacija zločinačke agresije na Ukrajinu", dodajući na Twitteru, "Nećemo dopustiti da se sport koristi protiv čovječnosti i za ratnu propagandu!"

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo rekla je ranije 7. februara da se protivi takmičenju Rusa na Olimpijskim igrama u njenom gradu ako rat u Ukrajini još traje.

Izjava iz njenog kabineta predstavlja promjenu stava Hidalgo, koja je prošlog mjeseca izjavila kako vjeruje da Rusi mogu učestvovati "pod neutralnom zastavom" kako bi izbjegli "lišavanje sportista u takmičenjima".

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG