Dostupni linkovi

Iranski skijaš izbačen sa Olimpijade, pao na doping testu


Hossein Saveh Shemshaki nosi zastavu Irana na defileu tokom ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, 7. februara 2014.

Iranski skijaš izbačen je sa Olimpijskih igara u Pekingu nakon što je Sud za sportsku arbitražu (CAS) potvrdio njegov pozitivan test na anabolički steroid.

"Hossein Saveh Shemshaki je proglašen nepodobnim da se takmiči na svim takmičenjima u kojima još nije učestvovao na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022.", navodi CAS u saopštenju od 18. februara, dodajući da mu je oduzeta olimpijska akreditacija i da je imao 24 sati da napusti Olimpijsko selo.

Shemshaki, jedini iranski sportista na Igrama u Pekingu, pao je na doping testu 7. februara prije nego što se takmičio u svojoj disciplini.

Bio je pozitivan na zabranjenu supstancu dehidroklorometil testosteron. Ovaj 36-godišnjak je privremeno suspendovan, pa je tražio da mu se testira B-uzorak. CAS je rekao da je i taj uzorak bio pozitivan, nakon čega je izbačen.

Shemshaki se takmičio u slalomu i veleslalomu i na Olimpijskim igrama u Vankuveru 2010. i u Sočiju 2014. gdje je nosio iransku zastavu na ceremoniji otvaranja.

XS
SM
MD
LG