Dostupni linkovi

FBI pretresa kuću ruskog oligarha Deripaske u Washingtonu


Službenici FBI -a ispred kuće ruskog oligarha Olega Deripaske u Washingtonu. 19. oktobra 2021. Fotografija: Glas Amerike
Službenici FBI -a ispred kuće ruskog oligarha Olega Deripaske u Washingtonu. 19. oktobra 2021. Fotografija: Glas Amerike

Agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) "provode aktivnosti koje je odobrio sud" u kući ruskog oligarha Olega Deripaske u Washingtonu, koji se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Država, izvijestile su novinske agencije 19. oktobra pozivajući se na glasnogovornika FBI-a.

FBI, međutim, nije potvrdio je li rezidencija u 30. ulici u glavnom gradu SAD-a Deripaskina kuća. U izvještaju Washington Posta iz 2017. godine za Deripasku se veže nekretnina u toj ulici, a koja je 2018. bila predmetom američkih sankcija.

Zvaničnici nisu dali nikakve dodatne informacije o okolnostima prisustva agenata na imanju, niti bilo kakve informacije o potencijalnim istragama uključujući Deripasku, koji je blizak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Agent FBI -a posmatra raciju u kući ruskog oligarha Olega Deripaske u Washingtonu, SAD, 19. oktobra 2021
Agent FBI -a posmatra raciju u kući ruskog oligarha Olega Deripaske u Washingtonu, SAD, 19. oktobra 2021

Deripaskin predstavnik rekao je Reutersu da FBI vrši pretres dvije kuće rođaka tajkuna u New Yorku i Washingtonu, dodajući da Deripaska nije vlasnik kuća. Predstavnik je rekao da se pretresi vrše na osnovu dva sudska naloga u vezi sa američkim sankcijama.

Sjedinjene Američke Države su 2018. godine sankcionisale Deripasku i šest drugih ruskih oligarha zbog podrške "zlonamjernim aktivnostima Rusije širom svijeta", uključujući agresiju Kremlja na Ukrajinu.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država također je sankcionisalo tri kompanije - ruski aluminijski gigant Rusal, njegovu matičnu kompaniju En+i energetsku firmu EuroSibEnergo - koje su povezane s Deripaskom. S obzirom na veličinu i značaj Rusala, sankcije su uzdrmale globalna tržišta metala, što je uticalo na preduzeća u Sjedinjenim Državama i Evropi.

Američka administracija kasnije je postigla dogovor s tri ruske firme da okončaju Deripaskinu kontrolu u zamjenu za ukidanje sankcija, prisiljavajući oligarha da proda veliki dio svojih posjeda.

Izvor: AP, Reuters, TASS
XS
SM
MD
LG