Dostupni linkovi

Okupljanje političkih predstavnika Bošnjaka regiona u Sarajevu


Okupljanje Bošnjaka iz nekoliko zemalja regije u Sarajevu, 12. april 2024.
Okupljanje Bošnjaka iz nekoliko zemalja regije u Sarajevu, 12. april 2024.

Predstavnici Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, okupili su se u petak, 12. aprila u Sarajevu.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde, izjavio je kako je razgovarano o evropskim integracijama, "kao zajedničkom interesu Bošnjaka u regiji, uz poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja regije".

"Dogovorili smo da ćemo se sastajati ovako barem dva puta godišnje", rekao je Konaković nakon tavršenog sastanka.

Konaković je uoči skupa izjaviio i da "okupljanje ima poruke mira, suživota, ustavno utemeljenih ciljeva koji ne zadiru ni u čiji teritorijalni integritet suverenitet i ne narušavaju odnose".

Novinarima se nakon završenog skupa obratio i Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja iz Srbije, koji je rekao kako je položaj Bošnjaka u Srbiji unaprijeđen, ali da postoje "još neke stvari da se riješe".

"Kao što je reciprocitetna zastupljenost Bošnjaka u institucijama Srbije, kao i jedinstvo Islamske zajednice Srbije", rekao je Zukorlić.

Uoči ovog okupljanja, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je u saopštenju za javnost 9. aprila naveo kako BiH i druge države iz regiona trebaju graditi "dobre međudržavne, a ne parcijalne međuetničke odnose", kritikujući, osim okupljanja Bošnjaka i "Vaskršnji sabor" Srbije i bh. entiteta Republika Srpska, koji je najavljen za 5. i 6. maj.

"Nikakvi monoetnički sabori naroda ne mogu zamijeniti ulogu država i državnih organa vlasti. Sa svojim pravima, obavezama i institucijama ravnopravni subjekti u međunarodnim odnosima su isključivo države – to nije pojedinačno nijedan narod", saopštio je Bećirović 9. aprila.

Nakon ove izjave, Konaković je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici napisao da okupljanje Bošnjaka regiona nije njegova ideja, " već da su to predložili Bošnjaci koji BiH smatraju svojom maticom i koji od Sarajeva očekuju da ih zajedno okupi, iako se politikom bave u drugim zemljama regiona".

Protivljenje skupu iskazao je i Bakir Izetbegović, lider najveće bošnjačke partije u BiH, Stranke demokratske akcije.

XS
SM
MD
LG