Dostupni linkovi

Okršaji policije i demonstranata uoči utrke Formule 1


Testna vožnja Formule 1 u Manami, april 2012.
Testna vožnja Formule 1 u Manami, april 2012.
Jedan muškarac pronađen je mrtav u subotu, poslije okršaja baherinske policije sa demonstrantima nedaleko od glavnog grada Maname koji se desio noć prije, saopštili su aktivisti dan uoči trke Formule 1.

Tijelo je pronađeno u šiitskom selu Šakura, saopštila je opoziciona grupa Al vefak. Ubijeni muškarac bio je u tridesetim godinama.

Ulicama Maname u subotu patroliraju oklopna vozila, a snage bezbjednosti raspoređene su i duž autoputa koji vodi do staze na kojoj se u subotu voze kvalifikacije, a u nedjelju trka za Veliku nagradu Bahreina.

Policija je potvrdila da se dogodio jedan smrtni slučaj i saopštila da je pokrenula istragu o tom događaju. Aktivisti navode da je u incidentu ranjeno još nekoliko lica, prenio je BBC.

Demonstranti, uglavnom pripadnici većinske šiitske muslimanske zajednice, optužuju vladajuću sunitsku elitu da ih je marginalizovala u političkom životu i privredi. Oni su jasno stavili do znanja da će iskoristiti pažnju koju međunarodna javnost poklanja formuli 1 da bi iskazali svoje zahtjeve.

"Vlasti koriste trku formule 1 za svoju medijsku kampanju. Neće ispasti onako kako su željeli", izjavio je aktivista Nabil Radžab.

Organizatori su odbacili pozive organizacija za zaštitu ljudskih prava da trka u nedjelju bude otkazana zbog, kako navode aktivisti, nastavka političke represije u Bahreinu.

"Oni prvo treba da srede stanje u zemlji. Onda mogu da se bave formulom 1 i ostalim događajima", izjavio je Um Husein, jedan od 10.000 demonstranata koji su se juče okupili u glavnom gradu Manami.

Policija je upotrijebila suzavac da bi rastjerala maskirane osobe mlađe dobi koje su bacale molotovljeve koktele.

Opozicioni lideri kažu da za subotu nisu planirali organizovane masovne skupove, ali ne odbacuju mogućnost održavanja demonstracija kasnije tokom dana.
XS
SM
MD
LG