Dostupni linkovi

Okončane borbe na granici Kirgistana i Tadžikistana, desetine mrtvih


Mještani sela Kyzyl-Bel čuvaju stražu u Batken regiji u Kirgistanu  tokom borbi sa tadžikistanskom stranom, 30. april 2021.
Mještani sela Kyzyl-Bel čuvaju stražu u Batken regiji u Kirgistanu  tokom borbi sa tadžikistanskom stranom, 30. april 2021.

Vlasti Tadžikistana i Kirgistana prijavile su da su najmanje 43 osobe ubijene u borbama oko rezervoara i izvora vode na spornoj granici dvije zemlje, u jednom od najkrvavijih sukoba u nekoliko godina.

Mještani i graničari preko noći su dogovorili prekid vatre, a predsjednici obje države razgovarali su telefonom prvi put od izbijanja sukoba.

Sukobi su izbili ove sedmice duž granice između tadžikistanske provincije Sugh i južne provincije Batken u Kirgistanu zbog spora oko rezervoara i pumpe za vodu, što obje strane na obalama rijeke Isfara prisvajaju.

Vlasti Kirgistana prijavile su da je ubijena 31 osoba. Zamjenica ministra zdravstva Kirgistana Aliza Soltonbekova rekla je za RSE da su povrijeđena 154 državljana te zemlje, uključujući 23 pripadnika organa reda, osiguranja i vojnog osoblja.

Vlasti Kirgistana ranije su saopštile da je oko 20.000 osoba, uglavnom žena i djece, evakuisano iz sela u blizini granice.

Tadžikistanski servis RSE javlja da je najmanje dvanaest državljana te zemlje, uključujući četiri vojna lica poginulo, a desetine drugih ranjeno u sukobima.

Ministarstva vanjskih poslova dviju zemalja objavila su da su pristala na prekid vatre i povući će trupe dok će sukob rješavati diplomatskim putem.

Tadžikistanska državna novinska agencija Khovar izjavila je 30. aprila da je predsjednik Emomali Rahmon razgovarao sa svojim kirgiškim kolegom Sadirom Japarovim kako bi pronašli rješenje za situaciju na granici. Dva predsjednika dogovorili su da će u budućnosti nastaviti zajedničke napore za stabilizaciju situacije i razgraničenje između dvije države centralne Azije.

Inače, mještani sa suprotnih strana gađali su se kamenjem, a graničari su se služili i puškama, minobacačima, javlja Reuters.

Granica, koja datira iz sovjetske ere, slabo je obilježena i granični sporovi su česti, iako obično u manjem obimu.

Obje zemlje su domaćini ruskih vojnih baza i održavaju bliske odnose s Moskvom. Kremlj je u petak saopćio da je "duboko zabrinut" sukobom i da je predsjednik Vladimir Putin spreman djelovati kao posrednik.

XS
SM
MD
LG