Dostupni linkovi

Okončana politička kriza u Makedoniji, izbori u aprilu


Prevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji će biti održani 24. aprila iduće godine, dogovorili su u noći između utorka i srede lideri četiri najveće partije u zemlji, uz posredništvo evrokomesara za proširenje Johanesa Hana i trojice evroparlamentaraca. Posle potpisivanja dogovora, predsednik VMRO DPMNE, premijer Nikola Gruevski i lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev su izjavili da su zadovoljni postignutom saglasnošću.

Prema dogovorenom, sto dana pre izbora, odnosno 15. januara 2016. godine VMRO DPMNE će nominirati privremenog premijera, a takvo rešenje je predviđeno i za sve naredne izbore u Makedoniji.

Novi javni tužilac sa kompletnim autonomnim ovlaštenjima dobiće materijale koje je opozicija prezentovala u proteklim mesecima, kada je objavljivala prisluškivane telefonske razgovore, u kojima se navodno čuju visoki funkcioneri vlade kako dogovoraju kriminalne aktivnosti. Kao što je istakao Zaev, najvažnije je da će po svim dokazima i argumentima biti i pravne posledice, a sadržaj snimaka biće dostupan javnosti. Poslanici opozicije će se i septembra vratiti u parlament, čiji rad bojkotiraju od parlamentarnih izbora u aprilu prošle godine, zbog navodnih izbornih krađa i velikih neregularnosti. Kasnije će Socijaldemokratski savez predložiti i tehničke ministre unutrašnjih poslova i za trud i socijalnu politiku, gde će VMRO DPMNE imati zamenike, a u još nekoliko ministarstava opozicija će dati zamenike sa pravom uvida i veta.

Premijer Gruevski, prezentirajući postignuti dogovor, rekao je da je time politička kriza u Makedoniji rešena.

Evrokomesar Han je naglasio da je ovo izvanredan dan za nasu zemlju, koji otvara siroko vrata nasoj evroatlanskoj perspektivi. On je dodao da je međunarodna zajednica utvrdila potrebu da pomogne zemlji, koja je spremna da ispuni potrebne reforme. Han je najavio da će se iduće nedelje u Briselu održati sastanak Saveta EU na kome će se razmatrati reforme koje treba napraviti Makedonija, te da će se dijalog na visokom nivou sa zemljom nastaviti u septembru, a da će nakon toga uslediti i izveštaj o napretku države.

Predsednik Makedonije Djorge Ivanov je pozdravio dogovor i istakao da dolazi vreme otrežnjenja i osvešćenja, kao i da u narednom periodu sve institucije trebaju pokazati kapacitet i spremnost da se sprave sa onim što sprečava evroatlanski put zemlje.

“Tražim da Evropski savet vrednuje pokazanu konstruktivnost političkih lidera i da u najskorije vreme donese odluku o početku pristupnih pregovora za članstvo u EU, kao važan preduslov za nastavljanje makedonske evropske integracije i demokratizacije, ali i kao branu za prevenciju od ovakvih i sličnih kriza u budućnosti.”

Američki ambasador Džes Bejli, koji je aktivno učestvovao u svim liderskim susretima, čestitao je svima koji su učestvovali u razgovorima:

“Dozvolite mi da kažem veoma jednostavno i kratko, da je sa ovim Makedonija pobedila. Implementacija ovog dogovora traži mnogo posla u narednim mesecima, ali njegovo ispunjenje će značiti da će se Makedonija snažno pokrenuti ka NATO-u i Evropskoj uniji. Želim da vas uverim da će SAD i drugi medjunarodni partneri, kao OEBS i EU, biti tu da vam pomognu.”

U toku dana su reagovali mnogi domaći i strani faktori, koji pozdravljaju postignuti dogovor.

XS
SM
MD
LG