Dostupni linkovi

Otpušten režiser ceremonije otvaranja OI zbog opaske o holokaustu


Logo Letnjih olimpijskih igara u Tokiju, 7. jul 2021. godine
Logo Letnjih olimpijskih igara u Tokiju, 7. jul 2021. godine

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju otpustili su u četvrtak, 22. jula, režisera ceremonije otvaranja Kentara Kobajašija zbog opaske o holokaustu koju je izveo tokom nastupa u humorističkoj emisiji 1998. godine.

Predsednica Organizacionog komiteta Seiko Hašimoto rekla je da je Kobajaši otpušten dan uoči otvaranja pošto je u svom nastupu iskoristio izraz "Hajde da se igramo holokausta", prenosi agencija Asošijejted pres (AP).

"Otkrili smo da je gospodin Kobajaši u svom nastupu iskoristio frazu ismevajući istorijsku tragediju. Duboko se izvinjavamo što smo izazvali takav razvoj događaja dan uoči ceremonije otvaranja i što smo izazvali nevolje i zabrinutosti mnogim uključenim stranama kao i ljudima u Tokiju i ostatku zemlje", rekla je Hašimoto.

Kobajaši se izvinio i naveo da je skeč koji je tada napisao imao i neprimereni sadržaj.

"Zabava ne bi trebala učiniti da se ljudi osjećaju nelagodno. Razumem da je moj glupi odabir reči u to vreme bio pogrešan i žalim zbog toga," navodi on u izjavi.

Ceremonija otvaranja Igara biće održana u petak, 23. jula, od 13 časova, bez prisustva publike, zbog pandemije korona virusa. Svečanosti će prisustvovati pojedini zvaničnici, gosti i predstavnici medija.

Ovo je poslednji u nizu skandala vezanih za otpuštanja na Igrama.

Početkom nedelje kompozitor koji je radio na ceremoniji otvaranja Keigo Ojamada morao je da podnese ostavku, nakon što su se na društvenim mrežama pojavili navodi da je u detinjstvu maltretirao školske drugove, podseća AP.

U martu je kreativni direktor Hiroshi Sasaki dao otkaz nakon komentara o plus size modelu. A u februaru je Yoshiro Mori bio prisiljen odstupiti s mesta šefa organizacionog odbora nakon što su njegovi komentari o ženama ocenjeni “neprimerenim”. Naime, rekao je da žene previše pričaju i da sastanci na kojima je većina žena u odboru “oduzimaju puno vremena”.

Inače, Olimpijske igre koje su odgođene prošle godine zbog pandemije COVID-19 ionako su se suočile sa dosta otpora zbog održavanja.

Nedavna anketa pokazala je da se oko 55% Japanaca protivi održavanju Igara, usled straha da bi mogle uticati na značajno širenje korona virusa, prenosi Reuters.

Već se javlja sve veći broj slučajeva među sportistima i zvaničnicima. Organizatori su četvrtak saopćili da je 91 osoba akreditirana za Igre sada pozitivna na virus.

Povećanje broja slučajeva među stanovništvom Japana - od kojih je samo trećina vakcinisana - dovelo je i do proglašenja vanrednog stanja za vrijeme Igara.

XS
SM
MD
LG