Dostupni linkovi

Zvanični podaci: Poginulo 15 bugarskih turista


Bugarski presednik Georgi Prvanov doputovao je u subotu uveče u Ohrid gde je s makedonskim predsednikom Djordjem Ivanovim posetio preživele u nesreći na Ohidskom jezeru u kojoj je, prema zvaničnim podacima vlasti, poginulo 15 osoba.

Potvrđeno je da su 12 od 15 žrtava Bugari, a identifikacija tri tela je u toku, izjavio je premijer Bugarske Bojko Borisov.

Avionom bugarske Vlade u subotu uveče je 39 bugarskih državljana preživelih u nesreći, medju kojima i teško povredjena Veneta Janeva, otputovalo za Sofiju.

Vlada Bugarske proglasila je ponedeljak danom žalosti zbog smrti bugarskih turista na Ohridskom jezeru i otkazala proslave Dana bugarskog jedinstva, nacionalnog praznika, koje je trebalo da se održe u nedelju.

Na poziv makedonskog Ministartsva transporta i veza, Hrvatska će poslati četiri stručnjaka za unutrašnju plovidbu koji će pomoći u utvrđivanju uzroka nesreće i okolnosti pod kojima je nastala.

Nakon policijskog saslušavanja 23-godišnji kapetan broda Sotir Filevski izveden je sinoć pred istražnog sudiju koji je odlučio da ga zadrži u pritvoru 30 dana, dok je pomoćnik kapetana pušten.

Na brodu "Ilinden" koji je u subotu ujutro na plovidbi do Svetog Nauma potonuo nalazilo se 57 ljudi, od kojih je 15 poginulo.

Brod se prevrnuo na 300 metara od obale u blizini mesta Lagadin, a prvi su u pomoć pritekli kupači na obali.

,,Policijskа auta idu u grad, nose ljude. Brod je potonuo vrlo brzo", izjavio je za Radio Slobodna Evropa jedan od očevidaca Sašo Ristovski.

Prema nekim nezvaničnim izvorima, na brodu "Ilinden" je u trenutku nesreće bio veći broj ljudi nego što je dozvoljeno.

Navodi se da je brod bio star 60 godina, ali je imao vazeću dozvolu i potvrdu o tehničkoj ispravnosti.

Мinistar transporta Mile Janakijevski je najavio ostavku "iz moralnih razloga", a u nedelju je zbog nesreće dan žalosti u Makedoniji.
XS
SM
MD
LG