Dostupni linkovi

Dodik na čelu nove šeme OHR-a


OHR, Foto: Midhat Poturović
OHR, Foto: Midhat Poturović
U trenutku dok ne jenjavaju reakcije nakon objavljivanja šeme OHR-ovog tima za antikorupcijsko djelovanje i političku analitiku u kojoj se nalaze predstavnici vjerskog, političkog i privrednog života iz reda bošnjačkog naroda, pojavila se još jedna takve vrste.

Na čelu šeme koja se bavi obavještajno-bezbjednosnom strukturom u Republici Srpskoj je predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik.

Listu je objavilo sarajevsko „Oslobođenje“, a Dodik kaže kako ga ništa ne iznenađuje što dolazi iz Sarajeva:

„Nazvao sam nekidan Fahrudina Radončića da mu kažem što mi otima posao, pa dosad sam ja bio glavna faca, a sad odjednom on. Dozvoljeno je pljuvanje po Dodiku i po RS. Sad pošto je otvorena ta bošnjačka hobotnica, onda dolazimo nešto i mi na red. Nas to savršeno ne interesuje.“


Poistovjećivanje onih koji se nalaze u OHR-ovim šemama sa narodima čiji su pripadnici, predstavnici opozicionih političkih partija, ali i analitičari u Bosni i Hercegovini smatraju katastrofalnim.

Za članicu Odbora direktora Transparensy international BiH Svetalnu Cenić bilo koja istraga koja se pokreće nije uperena protiv nekog od naroda u BiH. Iza izjava u kojima se poziva na nacionalno pitanje i tzv.patriotizam, navodi Cenić, kriju se kriminal i korupcija:

Svetlana Cenić
„Zašto bi neko bio iznenađen? Jednostavno ako je na toj šemi, neka dozvoli da se istraga sprovede. To je najbolji način da niko od nas ne bude iznenađen, nego da se ustanovi istina. A ova priča - to je podrivanje, udar nacionalni itd. - neće dovesti nikoga ni do čega. Onda znači da je udar na sve narode, na što onda treba zatvoriti vrata pa izaći odavde.“

SVAKO UGROŽEN OD NEKOGA


Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić kaže da ne zna zbog čega se toliko prašine diglo u javnosti zbog postojanja šema čiji su kreatori predstavnici međunarodne zajednice. Prema njegovom mišljenju, analize ne treba dovoditi u vezu sa narodima jer ih treba shvatiti kao odnose prema devijacijama u društvu:

„Postoji praksa da se svaki od ključnih političkih lidera svakog konstitutivnog naroda predstavlja kao osoba koja je identifikovana sa tim narodom. To je stara, isprobana formula i očigledno je da će ovi sljedeći izbori biti upravo obojeni tim nabojem koga stvaraju ti ljudi. Oni žele da pokažu da je svaki narod u ovoj zemlji ugrožen od nekoga.“

šema na kojoj se nalaze predstavnici bošnjačkog naroda koji se dovode, prema pisanju magazina „Global“, u vezu sa finansiranjem terorizma i kriminalnim vezama i radnjama izazvala je brojne reakcije. Medju prvima je reagovao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, koji se nalazi u šemi i koju je nazvao skandaloznom i antibošnjačkom.

U emisiji BHT 1 „Crta“ za njeno postojanje reis je javno optužio prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijana:

„Ja sam zahvalan gospodinu Gregorijanu koji je sam sebe identificirao s ovim projektom, na iskrenosti. Sada, dakle, mi znamo ko stoji iza projekta satanizacije svega što je bošnjačko.“

NEMA LISTE META


Rafi Gregorijan o cijelom slučaju za Federalne televiziju je rekao:

Rafi Gregorian
„Prije svega, insinuacija da visoki predstavnik, OHR ili ja na neki način stojimo iza navodnog konačnog rješenja za Bošnjake je monstruozno. Nema nikakve istrage usmjerene protiv ljudi. Ja mogu otići i dalje i reći da niko nije na meti u ovoj navodnoj šemi objavljenoj u Dnevnom avazu i magazinu Global. Nema nikakve liste meta, nema nikakve zavjere, ne postoji ništa tog tipa, tako da odbacujem sve takve insinuacije, kao i sve ostale o tome da sam ja antibošnjački nastrojen.“

Analitičar Slavo Kukić:

„Zanimljivo je pri tome da se na istom fonu nađu Milorad Dodik i reis Cerić. Ali taj detalj govori zapravo kako je cilj i jednog i drugog potpuno isti: treba skloniti strance jer samo su oni još smetnja materijalizaciji njihovog političkog projekta. A politički projekt reisa Cerića je formiranje muslimanske države, a Milorada Dodika otcjepljenje RS od BiH i prisajedinjenje svim srpskim državama. Dakle, u čitavoj toj priči nedostaje još Čović i da je onda čitava ta kriminalno-politička gerila na okupu.“


Kukić kaže kako se boji da će poistovjećivanje naroda sa onima koji su dio analize OHR-ovog tima za antikorupcijsko djelovanje i političku analitiku kao posljedicu imati dalju homogenizaciju naroda u Bosni i Hercegovini.

To posebno zabrinjava ako se u obzir uzme činjenica da se naredne godine održavaju opšti izbori u Bosni i Hercegovini - jer sve dosadašnje priče o navodnoj ugroženosti jednog, drugog ili trećeg naroda rezultovale su pobjedom onih koji su i propagirali tu ideju.
XS
SM
MD
LG