Dostupni linkovi

Ured visokog predstavnika: Skupština RS-a otvoreno ne poštuje Dayton


Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH
Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH

Potez Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da ne dozvoli predstavnicima Ureda visokog predstavnika (OHR) prisustvovanje na sjednici u petak, 10. decembra, predstavlja "otvoreno nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma", kazali su za Radio Slobodna Evropa iz OHR-a.

"Sve strane imaju obavezu u potpunosti poštovati Opći okvirni sporazum za mir. Ured visokog predstavnika zahtijeva da Narodna skupština Republike Srpske poštuje mandat OHR-a", poručili su iz OHR-a.

Reakcija je uslijedila nakon što predstavnicima OHR-a potpredsjednik Skupštine RS-a Denis Šulić nije dozvolio da prisustvuju posebnoj sjednici Skupštine na kojoj se raspravlja o tzv. povlačenju i prenošenju nadležnosti s državnog na entitetski ili nivo Republike Srpske.

Riječ je o nadležnostima kojima su ili formirane ili podignute na državni nivo oblasti pravosuđa, vojske, sigurnosti i poreznog sistema. Republika Srpska sada želi vratiti ove nadležnosti na entitetski nivo iako Ustav BiH ne daje mogućnost za takvo što.

Denis Šulić je u vezi sa zahtjevom OHR-a u četvrtak, 9. decembra, kazao:

"OHR se obratio naredbodavnim zahtjevom da će oni prisustvovati sjednici Narodne skupštine RS, iako nisu dobili poziv za tu sjednicu. Narodna skupština RS od marta 2020. godine ne poziva vanjske suradnike zbog epidemioloških mjera. To je jedan razlog što nismo pozvali nikoga na ovu sjednicu, a drugi je taj što OHR za nas više ne postoji, visoki predstavnik ne postoji", rekao je Šulić.

U petak je Šulić na svom Twitter nalogu izvijestio o pismu koje je dobio i OHR-a, odnosno kancelarije u Banjoj Luci u kojem zamjenica visokog predstavnika Marianne Berecz od njega traži da poštuje Dejtonski sporazum.

Sjednica Skupštine jedan je od poteza koje su povukli političari iz RS-a nakon što je zakonom u BiH zabranjeno negiranje genocida.

Političari iz RS ne prihvaćaju ovaj zakon, koji je nametnuo bivši viski predstavnik u BiH Valentin Inzko te su zbog svega započeli blokadu rada državnih institucija BiH.

Naknadno je Skupština RS-a usvojila zakon kojim je izmjene i dopune Krivičnog zakona koje je donio Inzko proglašavaju neprimjenjivim na teritoriji entiteta RS.

Političari iz RS-a ne prihvaćaju ni izbor aktualnog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, jer Ruska Federacija nije podržala izbor Nijemca na ovo mjesto.

Schmidta su u maju 2021. imenovali Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), a na prijedlog Njemačke.

Dužnost je preuzeo početkom augusta 2021. godine.

XS
SM
MD
LG