Dostupni linkovi

OHR: Vlasti u BiH moraju zaštiti novinare


Sjedište OHR-a u Sarajevu
Sjedište OHR-a u Sarajevu

Vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH) moraju zaštititi novinare i osigurati da oni svoje profesionalne dužnosti obavljaju bez prijetnji i zastrašivanja. Prijetnje medijskim profesionalcima predstavljaju napad na ljudska prava, saopšteno je iz OHR-a.

“Nažalost, u BiH je sve više ovakvih napada”, izjavio je u srijedu 2. juna, visoki predstavnik Valentin Inzko, komentarišući nedavni napad na novinara Face TV-a, Senada Hadžifejzovića.

U petak navečer 28. maja, Abdulah Hajdarević je, uz prijetnje pokušao da uđe u prostorije Face TV-a dok je trajao Centralni dnevnik, emisije koju uređuje i vodi Hadžifejzović. U tome ga je spriječilo obezbjeđenje, a vrlo brzo je na lice mjesta stigla i policija.

Prije dolaska u prostorije Face TV-a Hajdarević je, kako su naveli urednici i novinari te televizije, slao prijeteće poruke, a u jednoj od njih je pisalo "Pozdrav od Sebije Izetbegović".

Sve se desilo nakon što se Senad Hadžifejzović u nekoliko posljednjih emisija bavio temom diplome direktorice Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović, supruge lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Nakon privođenja Hajdarevića, Opštinski sud u Sarajevu je na ročištu o određivanju pritvora, u ponedjeljak 31. maja, odlučio da Hajdarević uz mjere zabrane može da se brani sa slobode.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je u izjavi istakao da se napadi na medije ne mogu tolerisati i da se svaki takav slučaj mora rješavati na odgovarajući način.

„Novinari imaju ključnu ulogu u svakom demokratskom društvu, a organi za provedbu zakona moraju omogućiti njihovu sigurnost i pokazati da napadi na novinare ne mogu proći nekažnjeno”, izjavio je visoki predstavnik.

Hajdarević je od ranije poznat policiji. Za napade i uvrijede prijavljivali su ga i drugi novinari, no nikada nije osuđen.​

XS
SM
MD
LG