Dostupni linkovi

Visoki predstavnik poručio da je borba protiv korupcije prioritet za vlasti BiH


Sjedište OHR-a u Sarajevu, jul 2022.
Sjedište OHR-a u Sarajevu, jul 2022.

Borba protiv korupcije, uključujući prevenciju i zaštitu zviždača, mora biti prioritet broj jedan za vlasti u BiH, izjavio je u četvrtak, 3. novembra visoki predstavnik Christian Schmidt tokom posjete Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

"Korupcija je i dalje jedan od ključnih izazova u BiH i jedan od glavnih razloga za veliki odliv stanovništva. Zato je toliko značajno da se ona iskorijeni", navodi se u saopštenju Schmidta.

Dodaje se da će on nastaviti pomno pratiti rad Agencije, za koju smatra da mora da jača povjerenje građana u javne institucije.

Prema nalazima istraživanja "Indeks efektivnosti pravosuđa BiH za 2021. godinu" koje je objavljeno u septembru 2022. godine, efektivnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini je ponovo je smanjena, što ukazuje na hitnu potrebu da se uspješno procesuiranje predmeta visoke korupcije i organizovanog kriminala postavi kao najviši prioritet bh. pravosuđa.

Bosna i Hercegovina je u prošlogodišnjem Indeksu vladavine prava Svjetskog projekta pravde (WJP), pala na 72. mjesto, od 139 država svijeta, saopćio je tada Transparency International u BiH.

Najgore ocjene je BiH dobila u parametrima koji mjere odsustvo korupcije.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG