Dostupni linkovi

OHR oštro osudio ratnohuškačke poruke Bakira Izetbegovića


Bosna i Hercegovina (BiH), Sarajevo, Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH 27 Juli 2022. Izvor: RSE/RL
Bosna i Hercegovina (BiH), Sarajevo, Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH 27 Juli 2022. Izvor: RSE/RL

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt je u četvrtak najoštrije osudio ratnohuškačku poruku koju je 26. jula Bakir Izetbegović uputio na stranačkom skupu u sarajevskoj Opštini Hadžići.

Na skupu je Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda u državnom parlementu, između ostalog govorio i o "vojnoj snazi BiH u slučaju najgoreg scenarija".

"Prebrojali smo se, i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate", rekao je izetbegović tada.

„Ratnohuškačke i zapaljive izjave, poput ove izjave gospodina Izetbegovića, opasne su i vraćaju na tragični sukob iz 1990-ih, saopštio je Ured visokog predstavnika (OHR).

"One šire strah među svim građanima, povećavaju tenzije, te ni na koji način ne doprinose unapređenju saradnje, stabilnosti i pomirenja u BiH, neveli su iz OHR-a.

Nedugo nakon Izetbegovićeve izjave je stigao i dgovor Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). On je putem Twittera poručio da Srbe "niko neće prebrojavati, pa ni muslimani", ali da "treba da znaju da ih je dovoljno".

„Ovaj začarani krug akcije i reakcije – koji ilustrira i činjenica da je nakon izjave gospodina Izetbegovića promptno uslijedila još jedna neodgovorna izjava člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika - mora prestati!" poručio je Schmidt u četvrtak, i dodao da ima puno važnijeg posla koji treba završiti.

„Gospodin Izetbegović, zajedno sa ostalim političkim liderima, treba raditi na pronalaženju načina da najmlađe i najperspektivnije građane ove zemlje zadrži u BiH, umjesto da zagovara robote koji će ih zamijeniti“, rekao je Schmidt, aludirajući na Izetbegovićeve izjave sa istog straačkog skupa da će mlade ljude koji masovno napuštaju BiH država i vojska morati zamjeniti robotima i dronovima.

Schmidt je naglasio da neodgovorna retorika mora stati, te je pozvao sve političke lidere i zvaničnike da svoje napore radije usmjere na zajednički cilj, a to je da BiH bude ugodan dom svim njenim građanima.

Ambasada Savezne Republike Njemačke u BiH je Izetbegovićeve i Dodikove izjave takošer nazvala neodgovornim i oštro osudila, te pozvala sve političare u BiH da se vrate objektivnom diskursu, razumijevanju i ravnoteži umjesto mržnji i podjelama.

I

XS
SM
MD
LG