Dostupni linkovi

OHR: Nametnutim odlukama Visokog predstavnika nije narušen legitimitet izbora


Visoki predstavvnik u BIH Kristijan Šmit
Visoki predstavvnik u BIH Kristijan Šmit

Kancelarija Visokog predstavnika u BiH (OHR) demantovala je da je nametanjem izmena Izbornog zakona BiH i delimičnih promena Ustava Federacije BiH na dan izbora narušen legitimitet izbornog procesa.

"Odluke Visokog predstavnika Kristijana Šmita se ni na koji način ne odnose na direktne izbore niti narušavaju integritet i legitimitet izbornog procesa", naveo je OHR.

Ističe se da su namere nametnutih odluka da se spreče blokade institucija u Federaciji BiH, kojih je, kako su naveli, u proteklom izbornom ciklusu bilo napretek, kao i samog procesa formiranja vlasti u tom BH. entitetu.

Iz OHR-a su istakli da je Šmit u julu ove godine saopštio da želi domaćim političarima dati što je moguće više vremena da sami učine ono što je neophodno za deblokadu Federacije BiH.

"Ne samo da nisu postigli dogovor, već su zaključili celi četverogodišnji ciklus u tehničkom mandatu. Bilo kakvo dodatno čekanje s ovim odlukama bi samo stvorilo dodatni prostor za blokade i nepoštovanje volje birača na izborima", navodi OHR.

Prema onome što su saopštili, odluke koje je nametnuo Visoki predstavnik odnose se na funkcionisanje institucija Federacije BiH, pojednostavljenje procesa formiranja vlasti, ukidanje blokada i zloupotrebe mehanizma zaštite u zakonodavnim i pravosudnim telima.

"One ni na koji način ne utiču na volju glasača i rezultate opštih izbora koji pripadaju glasačima. Visoki predstavnik je više puta naglasio da će insistirati na poštovanju i sprovođenju volje glasača pri formiranju vlasti, što nije bio slučaj u Federaciji BiH u protekle četiri godine", naglasili su iz OHR-a.

Dodali su da Šmitove odluke od 2. oktobra nisu deo velike izborne reforme, koja je i dalje neophodna kako bi Bosna i Hercegovina ispunila međunarodne obaveze i uklonila diskriminaciju iz izbornog procesa.

Izvor: Beta

XS
SM
MD
LG