Dostupni linkovi

EU: Zatvaranje OHR-a nakon što se ispune ciljevi od prije 13 godina


Christian Schmidt (desno) bi trebao preuzeti funkciju visokog predstavnika 1. avgusta od Valentina Inzka (lijevo)
Christian Schmidt (desno) bi trebao preuzeti funkciju visokog predstavnika 1. avgusta od Valentina Inzka (lijevo)

Iz Evropske unije je saopšteno za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako očekuju da Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) nastaviti raditi na ispunjavanju pet ciljeva i dva uslova koji su dogovoreni 2008. godine kao uslovi za zatvaranje OHR-a u BiH, komentarišući nacrt ruske i kineske rezolucije o ukidanju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, u koji je Associated Press imao uvid.

Za ukidanje OHR-a u BiH su 2008. godine postavljena su 5+2 uslova i cilja, među kojima su raspodjela imovine između države i drugih nivoa vlasti, rješenje za vojnu imovinu, provođenje Konačne odluke za Brčko distrikt, fiskalna održivost BiH, te vladavina prava.

Rusija i Kina predstavile su nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, polovinom jula, kojim bi se međunarodnom visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini odmah oduzele ovlasti nadgledanja provođenja mirovnog sporazuma iz 1995. godine kojim je okončan rat, a ova pozicija u potpunosti ukinula u roku od dvije godine.

“EU se raduje dobroj suradnji sa Christianom Schmidtom, koga je je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) imenovao novim međunarodnim visokim predstavnikom (OHR) za Bosnu i Hercegovinu. Evropska unija nastavlja saradnju sa Bosnom i Hercegovinom na provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o njezinoj prijavi za članstvo u EU i očekuje da će Bosna i Hercegovina iskoristiti naredne mjesece u napretku u njihovom ispunjavanju”, ističe se u odgovoru EU za RSE.

Dodaje se kako to podrazumijeva usvajanje vladavine zakona i pravosudne reforme, te napredak u vezi ustavnih i reforma o izmjeni izbornog zakonodavstva.

“Ove su reforme ključne za dokazivanje da Bosna i Hercegovina ozbiljno shvata integraciju u EU, u skladu sa težnjama svojih građana”, zaključuje se u odgovoru EU za RSE.

Prethodno su iz ambasada SAD i Velike Britanije u BiH za RSE kazali kako se zatvaranje ureda Visokog predstavnika u BiH (OHR) ‘ne temelji na vremenskim rokovima, nego na ispunjenju definisanih kriterija’.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) formalno su imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika 27. maja. On bi trebao preuzeti funkciju 1. avgusta nakon ostavke Valentina Inzka koji je na toj funkciji 12 godina.

Ovlasti visokog predstavnika su na meti kritika predstavnika Srba u BiH, koji su usko povezani s Rusijom, jer ne postoji mogućnost žalbe na njegove odluke, koje na snagu stupaju čim ih on donese.

Funkcija visokog predstavnika sa statusom diplomatske misije u BiH je uspostavljena u skladu s Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, koji se naziva Dejtonski mirovni sporazum, dogovorenim 21. novembra 1995. u vojnoj bazi u američkom Dejtonu i potpisanim 14. decembra 1995. u Parizu, tačnije Aneksom 10 sa zadatkom da nadgleda provedbu mirovnog sporazuma.

Visoki predstavnik za BiH je međunarodni predstavnik Ujedinjenih nacija koji nadgleda i koordinira sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zadatak visokog predstavnika je, između ostalog, da nadgleda sprovođenje mirovnog rješenja, održava kontakte sa strankama radi promovisanja njihovog potpunog pridržavanja civilnih aspekata mirovnog sporazuma, periodično izvještava Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, Sjedinjene Države, Rusku Federaciju te druge zainteresovane vlade, o napretku sprovođenja mirovnog sporazuma.

XS
SM
MD
LG