Dostupni linkovi

Ogroman uspjeh crnogorske olimpijske ekspedicije


Slavlje crnogorskih vaterpolista nakon plasmana u polufinale, London, 8. avgust 2012.
Slavlje crnogorskih vaterpolista nakon plasmana u polufinale, London, 8. avgust 2012.
Crnogorske rukometašice i vaterpolisti u polufinalu su Olimpijskih igara u Londonu. Sama prilika da se bore za medalje u Crnoj Gori, zemlji koja po drugi put učestvuje na Olimpijadi, doživljava se kao podvig.

Od svjetske smotre sportista u Londonu očekuju se i prve medalje i to od rukometašica i vaterpolista, koji su Crnu Goru navikli na uspjehe.

Bivši sportski asovi za Radio Slobodna Evropa kažu da je i sam plasman u četvrfinale i šansa da se nacionalni timovi bore za medalje ogroman uspjeh za zemlju malih brojki kakva je Crna Gora.

„S obzirom na veličinu Crne Gore, nevjerovatno je da naši sportisti uspijevaju da se nose i pobjeđuju svjetske sportske sile. To je samo po sebi ogroman uspjeh“, kaže bivši svjetski vicešampion u boksu Miodrag Perunović.

Ovaj bivši bokserski as olimpijska takmičenja i dostignuća crnogorskih, ali i svjetskih sportista, prati sa pažnjom, ali sa sa distance i bez pojačanih emocija, što mu je donijelo iskustvo vrhunskog sportiste.

„Nijesam u nekoj euforiji, jer imam iskustvo koliko je sve to lijepo, ali i prolazno“, riječi su nekadašnjeg bokserskog asa.

Rukometašice Crne Gore na OI u Londonu
Rukometašice Crne Gore na OI u Londonu
Za proslavljenu rukometašicu podgoričke „Budućnosti“ Maju Bulatović Olimpijada, kao kruna sportskih takmičenja, pojačava emocije. One su, kaže Bulatović za Radio Slobodna Evropa, u utorak uveče u meču četvrtine finala za rukometašice, sa favoritom Francuskom, bile na vrhuncu.

„Utakmica sa Francuskom dovodila me je do infarkta, jer je Crna Gora u pitanju i zato što uopšte imamo šansu da se borimo za medalju. Naš mali broj sportista je tamo (u Londonu) i svaka medalja bi značila jako puno za zemlju, koja je tek par godina samostalna“, navodi Bulatović.

Čovjek koji se najvećim rezultatima upisao u istoriju crnogorskog sporta, svjetski i vicešampion Evrope u džudou Dragomir Bečanović kaže da on lično i njegovi sugrađani Nikšićani sa velikom pažnjom prate gotovo sva takmičenja na Olimpijadi u Londonu, ne samo rezultate crnogorskih sportista, za koje kaže da su podvig.

„Ljudi prate igre. Raduju su pobjednicima iz drugih sportova i država“, kaže Bečanović.

„Crnu Goru, sklonu euforijama, zahvatila je sportska groznica. Čini mi se da na malo specifičniji način i na emotivniji način doživljamo sve to, jer čekamo prvo odličje sa olimpjskih igara“, konstatuje urednik sportske redakcije podgoričkih Vijesti Aleksandar Vučković.

Naši sagovotnici jedinstveni su u stavu: mala olimpijska ekspedicija već je postigla ogroman uspjeh. Iako se prva olimpijska odličja priželjkuju, ona nijesu imperativ.

„Svi sanjamo medalju. Važno je da nas sportisti predstavljaju na pravi način, a bilo koji rezultat da postignu može samo da uveća nacionalni ponos“, zaključuje Maja Bulatović.
XS
SM
MD
LG