Dostupni linkovi

"Ogledanje moći": Istorija u 100 intervjua


Book promotion

"Ogledanje moći", knjiga Harija Štajnera u kojoj su sabrani njegovi intervjui sa najznačajnijim ličnostima svetske politike do kraja osamdesetih, predstavljena je u Beogradu.

"Ovo delo je i dokaz da je novinarstvo bilo slobodnije u vreme SFRJ", ocenili su neki od učesnika promocije.

Novinar Hari Štajner, tokom 50 godina duge karijere, pišući za beogradski nedeljnik NIN razgovarao je sa učesnicima ili svedocima događaja koji su često određivali sudbinu sveta, među kojima su bili i Vili Brant, Henri Kisindžer, Simon Vizental, Edvard Kenedi, Hans Ditrih Genšer, Bruno Krajski, Indira Gandi, Margaret Tačer, Ulof Palme, Norodom Sihanuk i Robert Maknamara.

Hari Štajner
Hari Štajner

"Kada sam počinjao, nisam mogao ni da sanjam da ću imati priliku da upoznam neke od najvećih svetskih ličnosti. Recimo, sa Vilijem Brantom sam uradio četiri intervjua. To mi je daleko najveća dobit u mom bavljenju novinarskim poslom", rekao je Štajner.

U ovu knjigu stali su intervjui sa stotinak svetskih ličnosti sa kojima je autor, radeći kao spoljnopolitički novinar, tokom prelomnih događaja u svetu i "hladnog rata" uspostavljao i važna poznanstva.

U knjizi "Ogledanje moći" izdvajaju se razgovori sa carem Hajlem Selasijem, Modibom Keitom i kraljem Mahendrom o Prvom samitu nesvrstanih zemalja, sa Vladimirom Velebitom o tršćanskoj krizi, sa Hibakušom o nuklearnim katastrofama, Flugbajlom o Berlinskom zidu, Helmutom Šmitom o sastanku bivših predsednika i premijera, Mazovjeckim i Manolićem o ratu u Jugoslaviji.

Ova knjiga, rekao je Budimir Lončar, poslednji sekretar spoljnih poslova SFRJ, jasno pokazuje koliko je nekada bilo bolje.

Budimir Lončar
Budimir Lončar

"Novinarstvo danas napustilo je moralne i profesionalne standarde. Napustilo je kreativne vrednosti onog novinarstva sa kojim sam ja živeo, one vrednosti na kojima je nastala ova knjiga i na kojima je radio njen autor", istakao je Lončar.

Na ovom skupu pomenuti su jugoslovenski novinarski velikani Ivo Mihovilović, Slobodan Glumac, Frane Barbieri, Đuka Julijus, Jurij Gustinčić, Leon Davičo, Miro Radojčić... Oni su, prisetili su se njihovi savremenici, imali veliki uticaj i u svetu, iza njih je stajala velika Jugoslavija, i otvarali su mnoga vrata koja često ni političari nisu mogli.

Takvih veličina više nema, podsetio je Lončar, a novinarstvo nije slobodno kao u SFRJ.

"Današnje novinarstvo otrgnulo se na kraju naše galopirajuće krize i počelo da radi protiv sebe. Mi smo imali izdaju u mnogim redovima, pa smo imali izdaju i prema velikim i zajedničkim vrednostima u novinarstvu", reči su Lončara.

Na promociji je govorio i Hans Jorg Ajf, poslednji ambasador Nemačke u SFRJ, koji je podsetio na ugled koji je Jugoslavija imala u svetu i Štajnerovu knjigu opisao kao svojevrsno istorijsko svedočanstvo.

Hans Jorg Ajf
Hans Jorg Ajf

"Razvojni put od rascepljene Evrope do prevladavanja podele u Harijevoj knjizi se pokazuje kao drama čiji krešendo ostavlja bez daha. Gorbačov, perestrojka, sporazumi o kontroli naoružanja, pad Berlinskog zida, ponovno ujedinjenje Nemačke... Sve su to bili odlučujući događaji od trajnog značaja. Samo se raspad Jugoslavije nije dobro uklapao u ceo taj raspored", kazao je Hans Jorg Ajf.

Zenit karijere Harija Štajnera poklopio se sa zenitom bivše Jugoslavije.

Autor knjige "Ogledanje moći" u Beogradu je studirao Novinarsko-diplomatsku visoku školu. Radio je u Borbi, Večernjim novostima, NIN-u i Vremenu.

Bio je prvi predsednik Fonda novinarske solidarnosti, jedan od osnivača NUNS-a, osnivač i direktor Medija centra i predsednik radne grupe za medije Centralnoevropske inicijative.

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

XS
SM
MD
LG