Dostupni linkovi

Oficir VRS-a osporavao rad Insituta za nestale BiH


Milutin Mišić
Milutin Mišić

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću obrana je kao svjedoka ispitala Milutina Mišića, bivšeg oficira JNA (Jugoslavenska narodna armija, JNA) i VRS-a, koji trenutno radi u Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine (član Kolegijuma direktora kao srpski predstavnik).

Mišić je kao svjedok obrane osporavao nalaze Instituta za nestale osobe BiH i rad njezinog direktora Amora Mašovića, koji je također dao iskaz na haškim suđenjima - ali kao svjedok optužbe.

Mišić je kao svjedok obrane i srpski predstavnik „Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH“ - ocrnjavao rad tog tijela tvrdeći da su njegovi podaci nepouzdani.

Podsjetimo, na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji čeka presudu po istoj optužnici kao i general Mladić (progone i genocid u BiH općinama 1992., genocid u Srebrenici 1995., teror nad Sarajlijama 1992.-1995. i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce) - Mašović je ustvrdio kako nalazi ubijenih bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici govore da je pronađeno (do 2012.godine) najmanje 6800 (kompletiranih) žrtava, dok je s druge strane prijavljen nestanak od preko 8000 ljudi.

Najnoviji podaci ICMP-a (Međunarodne komisije za nestale osobe), čiji su djelatnici također svjedočili na haškim suđenjima – govore o do sada 6930 identificiranih osoba pronađenih u masovnim grobnicama, a čija se smrt dovodi u vezu sa zauzimanjem Srebrenice u srpnju 1995.godine.

Neki od forenzičara ICMP-a su nedavno svjedočili na suđenju generalu Mladiću i o nalazima masovne grobnice Tomašica, vezeno uz optužbe za genocid u Prijedoru 1992.godine.

Svjedok Mišić je nazvao Institut za nestale osobe BiH „parainstitutom kojeg vodi njegov kolega Mašović“, tvrdeći kako podaci o nestalim i ubijenim „nisu verificirani“, odnosno provjereni na više strana – jer se to navodno pokušava spriječiti.

Nije osporavao pri tom samo rad i podatke Instituta u kojem radi, već i međunarodnih institucija poput Crvenog križa i Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), a čije su izvještaje o nestalim i ubijenim koristili vještaci optužbe.

Mi govorimo da mnogi dokazi koje je tužiteljstvo ponudilo ovdje – nisu točni. Ovaj svjedok nam kaže da nije mogao povezati te reference“, pojašnjavao je sucima branitelj Branko Lukić.

„Ukoliko naša komisija neće verificirati sve nestale i ubijene osobe – stvoriti će se lažna slika“, naveo je Mišić tvrdeći da se verifikacija ubijenih i nestalih spriječava u politikanske svrhe, kako bi se manipuliralo brojem žrtava.

Tužiteljstvo ukazivalo na pristranost svjedoka

U unakrsnom ispitivanju haška optužba je željela ukazati kako je Mišić zapravo pristran ističući njegovu biografiju kao oficira JNA, a tijekom rata u BiH - zapovjednika 2.ozrenske brigade VRS-a. Nakon rata svjedok je zapamćen kao Glavni tajnik SNSB-a (Saveza nezavisnih socijaldemokrata) u Doboju, čiji je i danas član kako „vjeruje - iako nije više politički aktivan“.

Kako bi narušilo njegovu vjerodostojnost tužiteljstvo je ispitivalo Mišića i o njegovim saznanjima u vezi granatiranja tržnice u Tuzli s planine Ozren 25.svibnja 1995.godine, kada je poginula 71 osoba.

Iako se prvo opravdavao da je bio ranjen neposredno prije incidenta (za kojeg se tereti pukovnik VRS-a Novak Đukić - osuđen 2014.godine kao zapovjednik Taktičke grupe Ozren), Mišić se potom ipak ispravio i rekao – da je bio ranjen neposredno nakon događaja, ali i naglasio – da je za napad na tržnicu saznao „tek nakon rata“.

Tužitelj Edward Jeremy suočavao je svjedoka s izvještajem ICMP-a o broju nestalih i suradnji s Institutom za nestale osobe BiH u rađenju istog, no Mišić je ponavaljao kako ga osporava „jer da brojke nisu verificirane od svih članova Instituta“.

Ovakav izvještaj s ovakvim brojkama nikada nije poslan“, naveo je, ne znajući odgovoriti sucima – kako je onda ICMP došao do brojke nestalih i ubijenih – iz Instituta za nestale osobe BiH 2013.godine.

Postoje samo dvije opcije - ili su oni lagali ili su poslali izvještaj za kojeg Vi niste znali“, konstatirao je predsjedavajući sudac Alphons Orie.

Tužitelj Jeremy je istaknuo i kako je ICMP napravio donaciju Centralnoj evidenciji nestalih (CEN), poklanjajući joj i računalni program koji je obrađivao podatke iz više izvora, što ukazuje na provjeru podataka o žrtvama.

Cifre su po meni netočne.“, ustrajao je svjedok na svom stavu, govoreći i o sukobu u Institutu u kojem radi u vezi slaganja oko „broja verificiranih“ slučajeva.

Mišić će iskaz nastaviti u petak.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja Mišića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG