Dostupni linkovi

Oficir VRS: Maskr u Grabovici izolirani incident


Slobodan Župljanin tokom svjedočenja

Haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom Slobodana Župljanina, oficira VRS-a iz Kotor Varoši, općine u kojoj je prema optužnici 1992.godine počinjen progon Hrvata i Bošnjaka s razmjerom genocida.

Nakon što je kao svjedok obrane naveo kako su cilj akcija srpskih snaga u Kotor Varoši bili ekstremisti koji su pružali otpor, Župljanina je haško tužiteljstvo podsjetilo na zločine srpskih snaga, između ostalog i njegove brigade – upravo protiv žena, djece i nenaoružanih muškaraca.

Župljanin nije poricao kako su se u Kotor Varoši dogodili zločini prilikom preuzimanja općine od strane njegove brigade VRS-a, no kao svjedok obrane je tvrdio – kako se radilo o izoliranim incidentima. Poput pokolja u mjestu Grabovica polovicom 1992.godine gdje su pripadnici VRS-a pogubili oko 150 zarobljenih muškaraca iz mjesta Večići, čije su žene i djecu protjerali.

Pukovniku Triviću sam podnio izvještaj. Ne znam jesam li spominjao broj, ali se doslovno sjećam da sam mu rekao, da na osnovu informacija koje sam imao – da su oni idioti gore napravili masakr“, naveo je svjedok.

Kako bi pokazala da se nije radilo samo o incidentu već o jednom od elemenata orkestriranog progona nesrpskog stanovništva iz Kotor Varoši, haška tužiteljica Camille Bibles (Kamil Bajbls) je ukazala kako nitko od počinitelja zločina u mjestu Grabovica – nije kažnjen, iako su bili poznati. Svjedok Župljanin pri tom se ogradio od daljnjih postupanja u vezi zločina kojeg je osobno prijavio nadređenom oficiru VRS-a u Kotor Varoši.

„Ono što sam trebao uraditi – obavijestio pukovnika, pretpostavljenog zapovjednika. I po vojnoj liniji zapovjedanja trebalo je da dalje pukovnik Trivić informira zapovjedništvo korpusa. Je li to uradio – ne znam“, ogradio se svjedok od onog što se dalje događalo s počiniteljima.

Svjedok čuo da VRS nije mogla zaustaviti osvetu

Tužiteljica Bajbls je prikazala potom i interview sa svjedokom Župljaninom potkraj 1992.godine – gdje je izjavio – kako su srpske snage navele na tanak led muslimanske ekstremiste, koji su zato „dobili što su zaslužili“. Župljanin je odvratio kako pri tom nije mislio na žene i djecu, kao ni na zarobljene muškarce – prebacujući odgovornost za zločin u Grabovici – na lokalno srpsko stanovništvo, koje prema njegovoj priči – srpski vojnici navodno nisu mogli zaustaviti u osveti.

Prema saznanjima koje sam dobio od pukovnika Novakovića – da se tamo dakle dogodio strašan incident u kojem je pretežno sudjelovalo – srpsko civilno stanovništvo. Da njegova vojska, odnosno njegovo osiguranje – nije uspjelo spriječiti incident“, ustvrdio je svjedok obrane.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastavit će se iskazom novog svjedoka obrane. Podsjetimo na kraju da se na drugom haškom sudu – Međunarodnom sudu pravde (ICJ), gdje se sudi državama umjesto pojedincima – u utorak očekuje presuda u međusobnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije.

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG