Dostupni linkovi

Teške borbe sa talibanima oko Kunduza


Oko grada Kunduza, na sjeveru Afganistana nastavljene su teške borbe između vladinih snaga i talibana. Američki su bombarderi u dva navrata zaustavili pokušaj pobunjenika da osvoje i zauzmu aerodrom.

Onaj ko kontroliše grad Kunduz, nema samo utjecaj na okolinu, nego kontroliše i najvažnije regionalne puteve krijumčarenja droge. Sigurnost ovog područja bio je najvažniji zadatak za zapadne saveznike, zbog čega su taj posao do 2013. godine obavljale njemačke snage NATO-a.

No, vlast je predata lokalcima koji su nekompetentnim kadrovima, lošom upravom, i učešćem u krijumčarenju, većinu ljudi u regiji okrenuli protiv afganistanskih vlasti.

Talibani su krenuli u ofanzivu, nakon što već godinu dana u tim krajevima jača nasilje. Pad Kunduza pod kontrolu militanata u SAD se karakterizira kao neuspjeh, ali je Washington objavio kako je uvjeren da su afganistanske snage u stanju ponovno povratiti grad.

Prema informacijama obavještajnih službi Afganistana, u utorak su u američkim zračnim udarima poginuli vođa talibana u pokrajini i njegov zamjenik, ali su te informacije talibani demantirali.

Tokom noći u grad je stigao nepoznat broj specijalnih snaga NATO-a. No, svjedoooci tvrde da je i talibanima stiglo pojačanje, te da je situacija previše opasna da bi gradjani uopšte napuštali svoje domove.

Obje strane tvrde da su u premoći i da drže stvari pod kontrolom. Afganistansko Ministarstvo odbrane tako objavljuje da su ponovno zauzeli sjedište policije i zatvor, a talibani uzvraćaju video snimcima na kojima se vidi da su policiji oduzeli tenkove, oklopna kola, policijska vozila, te kombi Crvenog krsta.

Novi vođa talibana, Mula Akhtar Mansur, pozvao je Vladu da prizna poraz u Kanduzu.

No predsjednik Ašraf Gani, koji tek što je napunio godinu na vlasti, na televiziji je kazao kako je postignut napredak u ponovnom preuzimanju grada, ali da se snagama sigurnosti teško boriti jer „talibani koriste civile kao živi štit“.

U ponedjeljak veče kada su talibani zauzeli Kunduz, obavljen je brzi napad koji je potpuno iznenadio afganistanske snage. S prvim mrakom militanti su prešli polja i iz više smjerova osvojili rubne policijske punktove kojima se branio grad.

Osvojili su ključne zgrade, oslobodili oko 500 zatvorenika, te prisili sigurnosne snage da se povuku prema aerodromu.

NATO je završio svoju borbenu misiju u Afganistanu u decembru 2014. povlačenjem većine svojih vojnika. Ostalo je oko 13.000 njih koji uglavnom obučavaju lokalne snage za protuterorističke operacije.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG