Dostupni linkovi

OEBS upozorava: Nasilje nad novinarima u porastu


Dunja Mijatović, Ivica Dačić i Ivan Tasovac na konferenciji OEBS u Beogradu
Dunja Mijatović, Ivica Dačić i Ivan Tasovac na konferenciji OEBS u Beogradu

Nasilje nad novinarima je u porastu, pokazuju podaci OEBS-a, i zemlje članice ove organizacije moraju da im stvore preduslove za bezbedan rad, poruka je sa skupa OEBS-a u Beogradu o zaštiti integriteta novinara.

Samo u prošloj godini na prostoru OEBS-a ubijeno je sedmoro novinara. Pritisaka na medijske radnike, na razne načine, ima u većini od 57 zemalja članica ove organizacije. Događaju se pretnje, prebijaju ih ili ubijaju samo zato što rade svoj posao informisanja javnosti.

Ivica Dačić, predsedavajući OEBS-a i šef srpske diplomatije, kaže da je Srbija čvrsto opredeljena za zaštitu bezbednosti novinara.

“Želeo bih da vas uverim da će Srbija, kao predsedavajuća OEBS-a, pitanje slobode medija i bezbednosti novinara držati visoko među prioritetima organizacije. Nasilje prema novinarima je neprihvatljivo i mora se tretirati kao napad na društvo u celini.”

U mnogim zemljama problem je što pravosuđe ne procesuira napadače i one koji prete novinarima, suđenja su spora i sa minimalnim kaznama, dok nisu retke ni lažne optužbe na račun predstavnika sedme sile zbog čega nepravedno završavaju u zatvoru.

Dunja Mijatović
Dunja Mijatović

Dunja Mijatović, predstavnica OEBS-a za slobodu medija, rekla je da je važno da najviši nivoi vlasti, odnosno vlade, osude napade ili ubistva novinara.

“Te događaje država ne sme da toleriše. U suprotnom, to može da uništi demokratiju. Novinari moraju da imaju slobodu da postavlaju pitanja i da se bave temama važnim za društvo. Veoma mi je drago da čujem da je konačno u Beogradu podignuta optužnica protiv ljudi osumnjičenih za zastrašujuće ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.”

Učesnici skupa poručili su da kriminalci koji ugrožavaju novinare moraju da budu suočeni sa najstrožom reakcijom zakona.

Ivan Tasovac, ministar kulture Srbije, rekao je da prava i slobode novinara ne smeju biti dovedeni u pitanje.

“Postojanje vladine komisije za istraživanje ubistava novinara jedna je od ključnih institucija koja pokazuje iskrenu želju vlasti u Srbiji da se rasvetle tamne mrlje naše turbulentne prošlosti.”

Glavne teme sastanka u Beogradu su zaštita bezbednosti i integriteta novinara, izazovi za medije posle napada na pariski nedeljnik Šarli Ebdo, onlajn bezbednost žena novinara, njihova pravna zaštita, digitalna bezbednost i korišćenje interneta za medije i novinare.

Ministar Ivan Tasovac ustvrdio je da je vlast rešena da unapredi medijsku scenu ali i pozvao novinare, kako je rekao, da se pogledaju u ogledalo.

“Tada ćete se suočiti sa svojim delom odgovornosti. Ali ćete možda videti da je iza vas neko ko vas tapše po ramenu. Ko vas štiti, ili ko vam preti. Možete da se uplašite, razbijete ogledalo, nastavite da živite u iluziji ili preuzmete odgovornost. To je stvar vašeg izbora.”

Iako je nedavno bilo nesuglasica oko slobode medija u Srbiji, kada je Dunja Mijatović saopštila da vlada pokušava da utiče na rad sajtova koji kritikuju vlast, posle čega je tražeći dokaze za te optužbe izvinjenje zahtevao premijer Aleksandar Vučić, predstavnica OEBS-a rekla je da danas dobro sarađuje sa srpskim vlastima na poboljšanju medijskih sloboda.

"Ne postoji zemlja u regionu i šire za koju se može reći da je situacija idealna. Ono što je bitno je da vlasti jasno i glasno kažu da će se pozabaviti svim stvarima koje su važne za sigurnost novinara. A ono što ću ja da uradim je da nastavim saradnju".

Dunja Mijatović u Beogradu je na temu slobode medija imala sastanke sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministrom kulture i informisanja Ivanom Tasovcem, a planiran je i sastanak sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

XS
SM
MD
LG