Dostupni linkovi

OEBS zabrinut zbog upotrebe špijunskog softvera protiv novinara


Teresa Ribeiro

Predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Tereza Ribeiro (Teresa) izrazila je duboku zabrinutost zbog otkrića upotrebe nadzornog softvera protiv novinara, saopštila je 21. jula ta organizacia sa sedištem u Beču.

Ribeiro je pozvala sve države članice OEBS-a da se uzdrže od upotrebe takvih alata i tehnika protiv medijskih radnika i da zaštite novinare od treće strane koja bi mogla da koristi takav softver protiv njih.

OEBS je podsetio da se prema navodima globalnog konzorcijuma medija u kojem su listovi Vašington post (The Washington Post), britanski Gardijan (The Guardian) i francuski Mond (Le Monde), nadzorni softver široko koristi za infiltraciju u komunikacione uređaje novinara i drugih medijskih radnika.

"Upotreba takvih alata protiv novinara nespojiva je sa principima o kojima smo se dogovorili u regionu OEBS-a. To ima duboko zastrašujući efekat na rad novinara i guši slobodu medija", rekla je Tereza Ribeiro.

Ona se osvrnula na Odluku ministarskog saveta o bezbednosti novinara iz 2018. godine, prema kojoj su se države članice OEBS-a saglasile da se "uzdrže od upotrebe nezakonitih ili proizvoljnih tehnika nadzora".

Ribeiro je napomenula da takvi postupci narušavaju poštovanje ljudskih prava novinara i da bi mogli da budu potencijalni rizik za njihovu bezbednost.

Prema njenim rečima, upotreba špijunskog softvera ugrožava i princip zaštite izvora novinara.

"Već 1989. godine, na svom Trećem narednom sastanku posle Helsinške konferencije, države članice (OEBS-a) prepoznale su važnost poštovanja novinarskog principa profesionalne poverljivosti", rekla je ona.

I američka Agencija za globalne medija (USAGM) saopštila je prethodno da je ogorčena zbog izveštaja da je više od 180 novinara - uključujući Glas Amerike (VOA) i Radio Slobodna Europa/Radio Liberty (RFE/RL) – navodno bilo meta sofisticiranog špijunskog softvera vojne klase.

"Ciljanje privatnih razgovora novinara na bilo koji način je neprihvatljivo", rekla je vršiteljka dužnosti izvršnog direktora USAGM-a.

Istraga konzorcijuma medija nazvanog Projekt Pegaz otkrila je da je špijunski softver namenjen vladama za praćenje terorističkih aktovnosti korišćen za pokušaj hakovanja telefona novinara, aktivista za ljudska prava, poslovnih direktora i vladinih zvaničnika.

Špijunski alat, nazvan Pegaz, razvila je izraelska kompanija NSO Group.

Vašington Post, koji je deo konzorcijuma, izvestio je da je među ciljanim novinarima bilo nekolicina iz VOA.

Novi izveštaj Projekta za izveštavanje o organiziovanom kriminalu i korupciji, koji je takođe deo konzorcijuma, kaže da azerbejdžanska vlada koristi softver Pegaz da špijunira stotine lokalnih aktivista i novinara, uključujući pet trenutnih i bivših dopisnika RFE/RL.

Među njima je Khadija Ismayilova, bivša šefica biroa RFE/RL u Bakuu i jedna od najpoznatijih istraživačkih novinarki te države.

XS
SM
MD
LG