Dostupni linkovi

Odšteta obitelji žrtava iz Varivoda


Jovan Berić u sudnici. Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX, Slobodna Dalmacija
Jovan Berić u sudnici. Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX, Slobodna Dalmacija
Iako ni nakon 17 godina nisu otkriveni počinitelji umorstvo devetero starijih osoba srpske nacionalnosti u selu Varivode krajem kolovoza 1995. godine, djeca tada ubijenih Radivoja i Marije Berić tužila su državu za odštetu i dobila spor.

„Prihvaća se kao djelomično osnovan tužbeni zahtjev tužitelja i te se nalaže tuženoj Republici Hrvatskoj da u roku od 15 dana isplati tuženima iznos od 540.000 kuna“, kaže sutkinja Općinskog suda u Kninu Ana Jeleč Pecirep.

Sin ubijenih Jovan Berić i njegove dvije sestre pokrenuli su postupak još pred 7 godina.

U prvostupanjskom postupku šibenski Županijski sud je presudio da se ne radi o terorističkom činu, ali početkom prošle godine Vrhovni sud Hrvatske donio je rješenje u kojemu navodi da je smrt Radivoja i Marije Berić uzrokovana terorističkim aktom, dakle aktom nasilja počinjenim iz političkih pobuda radi izazivanja straha, užasa i osjećaja osobne nesigurnosti građana. U tom rješenju Vrhovnog suda Hrvatske obitelji žrtava daje se pravo na naknadu štete, neovisno o tome što počinitelj zločina nije pronađen niti kažnjen. O presudi Jovan Berić za naš radio kaže.

„Sigurno je da sam zadovoljan, jer se ipak okončao taj dugotrajni proces koji je trajao 6-7 godina. Ipak se napravio pomak u pozitivnom smislu, iako je trebalo godinu dana otkako je Vrhovni sud donio svoju revizijum, ali – to je to.“

Dvije kćeri Berićevih koje žive u Hrvatskoj su zajedno s bratom Jovanom pokrenule ovaj postupak, ali ne žele javno istupati. Treća kćer Berićevih živi u Srbiji i vodi odvojeni postupak za naknadu štete.

Grupe za ljudska prava koje monitoriraju suđenja za ratne zločine su zadovoljne ovom prvostupanjskom presudom.

„Documenta izražava zadovoljstvo što je sud napokon priznao osnove za odgovornost Republike Hrvatske za brutalno ubojstvo mještana sela Varivode 28. rujna 1995. godine. Međutim mnogi odštetni zahtjevi neće doživjeti epilog kao slučaj Berić, jer je mnogima koji su išli sa tužbama petogodišnji zastarni rok istekao prije nego što su tužbe i podnijeli“, kaže za naš radio govori Eugen Jakovčić iz Centra za suočavanje s prošlošću Documenta.

Za komentatora i dugogodišnjeg haškog izvjestitelja „Novog lista“ Denisa Romca ova je presuda ozbiljan korak naprijed.

„Uvjeren sam kako je ova odluka Općinskog suda u Kninu veličanstvena pobjeda pravde nad nepravdom“, ocjenjuje Romac.

Naime, kaže naš sugovornik, često se govori o nasljeđu Haškog suda, a jedna od njegovih najpozitivnijih stečevina je to da je Hag zemljama u regiji, pa i Hrvatskoj svojim radom pomogao da same mogu vjerodostojno procesuirati „svoje“ ratne zločine i „svoje“ ratne zločince.

„Hrvatska je otišla i korak dalje od Haškog suda, i to je ono što je najpozitivnije u ovoj presudi. Naime, statut Haškog suda uopće ne predviđa obeštećenje žrtava ratnih zločina, a mislim da ne možemo reći da je pravda zadovoljena i da se pravosuđe zna nositi sa ratnim zločinima sve dok to isto pravosuđe nema snage obeštetiti žrtve ratnih zločina.“

Podsjetimo – grupa pripadnika Hrvatske vojske upala je 28. rujna 1995. u selo Varivode i ubila devet civila srpske nacionalnosti, među kojima i bračni par Berić.

Za zločin se sumnjičilo šest osoba, no nakon postupka na Županijskome sudu u Zadru te ponovljenog suđenja na Županijskome sudu u Šibeniku, optuženici su oslobođeni krivnje, čime je istraga vraćena na početak, i to protiv nepoznatih počinitelja.
XS
SM
MD
LG