Dostupni linkovi

Prvi Romski bal u Crnoj Gori


Izbor za mis: Pobjednica je Anđa Gaši sa rednim brojem 6. fotografije uz tekst: Lela Šćepanović
Izbor za mis: Pobjednica je Anđa Gaši sa rednim brojem 6. fotografije uz tekst: Lela Šćepanović
Romi su u Crnoj Gori najdiskriminisanija društvena grupa, pokazuju gotovo sva istraživanja, kako nevladinog sektora tako i državnih institucija.

I pored teškog života s kojim se suočavaju, u Nikšiću je po prvi put u Crnoj Gori održan prvi Romski bal, a u okviru te manifestacije izbor za najljepšu Romkinju. Organizatori se nadaju da će ta manifestacija postala tradicionalna.

Po uzoru na druge države gdje je to tradicija, u Nikšiću je povodom Svetskog dana Roma održan prvi Romski bal u Crnoj Gori, u organizaciji NVO sektora i uz podršku Fonda za manjine.
Romski bal u Nikšiću
Romski bal u Nikšiću

U ime organizatora goste i sve prisutne pozdravio je Mirsad Muratović.

"Dobro došli na prvi Romski bal u Crnoj Gori. Želim da vas informišem da od ove godine pa svake naredne romski bal biće organizovan od strane Koalicije NVO "Romski forum za integracije". Tako ćemo Romski bal preseliti i na ove naše prostore na način kako se to izvodi u cijelom svijetu", pozdravio je prisutne Muratović.

Uz pjesmu i igru birala se i najljepša Romkinja u Crnoj Gori. Od 14 djevojaka u jakoj konkurenciji tu titulu je za 2012. godinu odnijela 16 godišnja učenica iz Podgorice Anđa Gaši:



Poznato je da su Romi narod koji voli pjesmu i igru, no kakav je njihov svakodnevni život u Crnoj Gori? Šeribana je majka sedmoro djece.

Romski bal
Romski bal
"Živimo nikako. Ovo je prvi dan da sam ja obučena kako bi trebalo. Ja u ovaj isti hotel često dolazim i prosim ovdje gdje je danas ovo slavlje. Prosim za moju djecu ovdje kada se organizuju svadbe. Niko ne dolazi da te vidi. Imam 7 djece i oni idu u školu jer ja volim da moja djeca idu u školu ali nemam uslova da ih tamo pošaljem da nijesu glibava i u dronjcima. Ja znam šta je čisto, ali nemam uslova da im to obezbijedim. A i maltretiraju nas svuda, govore nam "Marš cigani"," kaže Šeribana.

Da su Romi najugroženiji u Crnoj Gori potvrdio je i zamjenik Ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić, koji je bio na romskom balu.

"Ja bih stvarno bio maliciozan kada bih rekao da nema diskriminacije, jer ni crnogorsko društvo nije imuno na diskriminaciju, a po našim istraživanjima iz juna prošle godine Romi su na žalost na prvom mjestu kada je u pitanju diskriminacija. Znači, i po percepciji građana Crne Gore Romi su najdiskriminisanija zajednica u Crnoj Gori, a najuočljivije je to kod zapošljavanja", navodi Delić.

Kako žive Romi u Njemačkoj u odnosu na one u Crnoj Gori i da li se to može porediti.

XS
SM
MD
LG