Dostupni linkovi

U Bratuncu i Srebrenici održan pomen za stradale srpske civile


Žena tuguje nad grobom rođaka ubijenog u Bratuncu
U Bratuncu i Srebrenici je u ponedjeljak održan pomen i vjerski obred za stradale srpske civile i vojnike regije Podrinje i Birač tokom ratnih godina u BiH, kojih je prema podacima Vlade Republike Srpske, 3267.

Posebno je oživljeno sjećanje na 69 ubijenih, na ovaj dan prije 18 godina, u nekoliko srebreničkih sela. Majke su, i pored tuge koju nose duboko u sebi, imale snage za poruke koje bi trebale voditi pomirenju i zajedničkom životu u BiH.

Majkama je najteže. Njihova bol je duga, a sudbina neizvjesna. Ipak, prisjećaju se mnogo boljih vremena i zajedničkog života.„Mi svake godine tradicionalno obilježavamo taj dan stradanja da bi potsjećali na ono što se desilo, da su tu stradali i Srbi. I da ukažemo na one koji mogu da osude one koji su počinili takve stravične zločine,“ kaže Mladen Grujičić iz Opštinske organizacije poginulih i nestalih.

Politika se hrani problemima nestalih lica


Nijedna vlast, nijedna lokalna zajednica ne čini ništa, osim što daju poneku podršku, ne znam kako bih je ja nazvao. Znači, glavni ključ problema nestalih lica nalazi se kod lokalne vlasti, smatra Slobodan Škrba.
Traganje za nestalima je težak posao. Slobodan Škrba, iz Operativnog štaba za traženje nestalih RS, kaže da se politika uvukla u ovaj proces, a lokalne vlasti ne čine mnogo da bi pospješile proces traženja.

„Nijedna vlast, nijedna lokalna zajednica ne čini ništa, osim što daju poneku podršku, ne znam kako bih je ja nazvao. Znači, glavni ključ problema nestalih lica nalazi se kod lokalne vlasti. Da se lokalna vlast bavi humanim dijelom posla i da se brže rješava, taj proces bi bio davno završen. Politika je davno ušla u taj proces. Politika se hrani problemima nestalih lica,“
rekao je Škrba.

Prošle godine je bilo provokacija, a lokalne policijske strukture obećale su da će se ovog puta to spriječiti.

Članovi američke ambasade u BiH lično nadgledaju slijed događaja.

„Prošle godine je bilo dosta problema i provokacija, i ovdje u Srebrenici i u Bratuncu. Dobro znamo da je srpski pravoslavni praznik Petrovdan, ali to ne može da bude izlika za razne provokacije, posebno protiv žrtava srebreničkog genocida ili nešto uvredljivo onima koji su preživjeli, koji su izgubili sinove i očeve,“ kaže Džonatan Mur, zamjenik šefa misije.
XS
SM
MD
LG