Dostupni linkovi

Određen pritvor do 30 dana ocu dečaka koji je ubio devet osoba u beogradskoj školi


Trinaestogodišnji učenik Osnove škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu 3. maja je otvorio vatru na učenike i zaposlene. Ubijeno je osmoro đaka i radnik obezbeđenja. Ranjeno je šestoro učenika i nastavnica (Na slici policija na mestu pucnjave 3. maja)
Trinaestogodišnji učenik Osnove škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu 3. maja je otvorio vatru na učenike i zaposlene. Ubijeno je osmoro đaka i radnik obezbeđenja. Ranjeno je šestoro učenika i nastavnica (Na slici policija na mestu pucnjave 3. maja)

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu saslušan je otac maloletnog dečaka koji je 3. maja hicima iz pištolja 3. maja ubio osam učenika i čuvara osnovne škole “Vladislav Ribnikar” na Vračaru. Na zahtev tužilaštva određen mu je pritvor do 30 dana.

Iz VJT je saopšteno da je u petak, 5. maja, saslušan otac učenika sedmog razreda i da je ocenjeno da se osumnjičeni V.K. tereti za "teška dela protiv opšte sigurnosti".

Kako je prethodno saopšteno, "Tužilaštvo će predložiti sudiji da osumnjičenom odredi pritvor da ne bi uticao na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti".

Navedeno je i da je otac "na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela" i da je "detaljno izneo odbranu".

"Sumnja se da je V. K. obučavao sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi", navelo je VJT.

Osumnjičeni učenik K. K. je po dolasku u školu iz torbe izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđenja a potom na učenike i nastavnicu istorije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), 3. maja.

Nakon hapšenja, MUP je saopštio da je učenik u napadu koristio dva pištolja i da je to oružje uzeo od oca.

Odmah nakon tragičnog događaja uhapšen je i otac. Ministar policije Bratislav Gašić rekao je da su oba pištolja imala legalne dozvole.

Više javno tužilaštvo u saopštenju navodi da se sumnja da osumnjičeni "nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti".

"Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja njegov sin uspeo da dođe u posed pištolja 'CZ Shadow' i 'Ruger MK' za koje V.K. poseduje dozvole, a koji su se nalazili u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu ", piše u saopštenju.

VJT je saopštilo da je "dete oružje i municiju ponelo sa sobom u školu, gde je, kako je navelo, "ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbeđenja i osmoro učenika, a teško ranio šestoro učenika i nastavnicu".

VJT je podsetilo da počinillac ubistva "nije krivično odgovoran prema važećim propisima, jer nema navršenih 14 godina života", te da je "smešten radi opservacije u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za decu i omladinu".

XS
SM
MD
LG