Dostupni linkovi

Odobren početak ratifikacije SSP-a sa Srbijom


Odobren početak ratifikacije SSP-a sa Srbijom

Autor: Elvir Bucalo

Prema nacrtu ministarskih zaključaka skupa ministara u Luxemburgu, odobren je početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, što, praktično, otvara prostor za zvanični Beograd da se u skoro vrijeme nada i kandidatskom statusu. Odluka je donijeta nakon što su ministri, između ostalog, saslušali i stav šefa haških tužitelja koji nije imao zamjerke na saradnju Srbije sa Hagom po slučajevima gdje se već vodi sudski proces- što se tiče bjegunaca, njegov stav je da Beograd mora činiti više kako bi se uhapsio Mladić.

Dok se u Luksemburgu čeka na pres konferenciji na kojoj će biti saopšteni rezultati rasprave ministara vanjskih poslova EU o sudbini Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom, nezvanično se saznaje-dobriće se početak ratificiranja Sporazuma sa Srbijom, što znači praktičnu deblokadu integracijskog procesa sa evropskim strukturama.

Pred početak sastanka, ministri vanjskih poslova Italije Frattini i Austrije, Špindeleger su najavili kako će se snažno založiti da se krene sa ratificiranjem Sporazuma, dok je predsjedavajući Vijećem, Moratinos, najavio dobre vijesti za Srbiju.

Dok šef haških tužitelja, Serge Brammertz, koji je u Luxemburg došao na poziv EK, kaže:

"Kada je riječ o potrazi za bjeguncuima, treba činiti više. Bjegunci su još uvijek na slobodi i ja uvijek ponavljam da nema alternative hapšenju haških bjegunaca. Nedavno sam bio u Srebrenici i susreo sam se sa brojnim žrtvama- za njih je to još uvijek dio svakodnevnog života i moja poruka njima, kao i u Beogradu, ali i evropskim ministrima je: mora se više raditi na hapšenju bjegunaca".


Bramertz je uvjeren da sada, kada se pokazalo da dosadašnji metod potrage za Mladićem i Hadžićem u Srbiji nije donio rezultat, treba razmotriti nove metode, koje će optužene konačno privesti pravdi.

Međutim, sada, kada će, kako se čini, Evropa odustati od jedinog efikasnog instrumenta prisile da Beograd ispuni svoju međunarodnu obavezu, za Geraldine Mattioli iz HRW je situacija jasna- neće biti ni hapšenja Ratka Mladića:

"EU mora da pojača pritisak na Srbiju, jer, kao što reče šef haških tužitelja, on nema razloga da vjeruje kako je Mladić izvan Srbije, kao što vjeruje da se može učiniti više od strane policije i obavještajnih službi u Srbiji, kako bi osnažili potragu za Mladićem koja bi se okončala njegovim hapšenjem. Snažno smo uvjereni da se to neće dogoditi ako EU ne nastavi sa pritiskom na Srbiju."


Ako ima prostora za nastavak uslovljavanja Srbiji, kažu izvori Vijeća ùministara, on bi se mogao tražiti u činejnici da će ozbiljniji razgovor o kandidatskom statusu za Beograd pričekati moguće vijesti o zaključenju priče o haškim bjeguncima.
XS
SM
MD
LG