Dostupni linkovi

Obnovljeni žestoki sukobi u Damasku i Alepu


Građani i pobunjenici pregledaju poruenu zgradu u naselju al-Kalaseh u Alepu nakon vazdušnog napada 19. septembra
Građani i pobunjenici pregledaju poruenu zgradu u naselju al-Kalaseh u Alepu nakon vazdušnog napada 19. septembra
Sirijska državna TV javila je da se helikopter sirijske vojske srušio u blizini Damaska, dok Organizacije za nadgledanje ljudskih prava javlja da u posljednja 24 sata ubijeno 160 ljudi. U Hagu se u četvrtak sastaju „Prijatelji Sirije“ da bi razmotrili nove mreže protiv Bašara al Asada.

U predgrađu Damaska u četvrtak je pao jedan helikopter, javila je sirijska državna televizija, ne navodeći više detalja. Navedeno je da je letjelica pala nedaleko od Dume, predgrađa koje se nalazi istočno od centralnog dijela Damaska.

Krajem avgusta, pobunjenici su objavili da su oborili jednu ovakvu letjelicu u blizini glavnog grada.

Sirijske vlasti sve češće koriste helikoptere i avione u borbama protiv pobunjenika, koje traju već 18 mjeseci.

Opozicija je u prošlosti u više navrata preuzimala odgovornost za obaranje helikoptera, iako je režim Bašara al-Asada rušenje letjelica opravdavao mehaničkim problemima i kvarovima.

U sredu su obnovljeni žestoku sukobi u Damasku i sjevernom Alepu, a pobunjenici su preuzeli kontrolu nad graničnim prijelazom ka Turskoj i skinuli sirijsku zastavu.

No, žestoki okršaji sirijskih snaga sigurnosti i pobunjenika odnijeli su, prema navodima Međunarodne organizacije za nadgledanje poštovanja ljudskih prava u Siriji (SHRW), najmanje 160 života.

Bašar Al Asad
Bašar Al Asad
(SHRW) je saopštila da je operacijama u kojima su Asadove snage koristile heliokoptere i kopnenu artiljeriju u Damasku, okolnim mjestima i palestinskom izbjegličkom kampu Jemruku život izgubilo najmanje 90 osoba. Prema saopštenju londonske organizacije, u Alepu je poginulo 28, Hami 25, Dejr' el Zoru osam, Derai pet, Lazkijeu dvije, te po jedna osoba u Idlibu i Homsu.

Sirijsko revolucionarno vijeće saopštilo da sirijska vojska ne prestaje granatiranje i bombardovanje teškom artiljerijom naselja u Alepu. Sirijska je vojska iz aviona bacala i TNT „bombe bačve“ na naselja Besatin Kusur i Klast u Alepu.

A oko 60 diplomata okupljenih pod imenom "Prijatelji Sirije" u Hagu razgovoraju o novim sankcijama protiv administracije sirijskog predsjednika Bašara al Asada, objavio je BBC. Riječ je i o finansijskim stručnjacima i diplomatama koji u Holandiji razmatraju efekte dosadašnjih mjera i kako da postojeće sankcije učine efikasnijim.

Holandski ministar vanjskih poslova, Uri Rosental, kaže da je nužno naći način na koji će se najbolje pomoći Asadovo zbacivanje s vlasti.

“Nije pitanje da li će Asad otići već, kada će otići “, rekao je Rosental pred početak skupa.

Sa druge, strane avion ruskog ministarstva za vanredne situacije, koji nosi oko 40 tona humanitarne pomoći, otišao je za Siriju, saopštio je u četvrtak portparol ministarstva.Prema njegovim riječima, u avionu se nalazi hrana, i to uglavnom konzervisana riba i meso, hrana za bebe i šećer.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je prošle sedmice da je Rusija već dostavila 80 tona humanitarne pomoći Damasku. Sirijski Crveni polumjesec dobio je šatore, pokrivače i prehrambene proizvode.

Ban Ki-mun
Ban Ki-mun
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun najavio je da će Sirija biti i u fokusu Generalnog zasijedanja UN iduće sedmice. On je ponovio da vojno rješenje nije odgovor za sirijsku krizu, iako su državne snage i pobunjenici odlučni da silom dođu do pobjede.

Ban Ki Mun je apelovao na nastavak diplomatskih napora za okončanje krize. Pozvao je sirijskog predsjednika Asada i pobunjenike da pruže podršku izaslaniku UN Lahdaru Brahimiju u njegovim pokušajima da nađe političko rješenje konflikta.

Ban je rekao da je zabrinjavajuće to što se kraj sukoba ne nazire i pozvao na pokretanje političkog dijaloga. Takođe je dodao da je duboko potresen televizijskim snimcima koji stižu iz Sirije.

UN procjenjuju da je od početka ustanka prije 18 mjeseci poginulo najmanje 20.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG