Dostupni linkovi

Odluka supervizora za Distrikt Brčko kompromisna


Roderick W. Moore
Roderick W. Moore
Zamjenik visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH i ujedno supervizor za Brčko Roderick Moore potvrdio je u srijedu u Sarajevu da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira podržao suspenziju, ali ne i okončanje režima međunarodne supervizije nad Distriktom Brčko. Supervizor za Brčko će zadržati svoje ovlasti, a djelovanje će nastaviti i Međunarodni arbitražni tribunal koji ima mandat donošenja odluka o konačnom statusu Distrikta.

Ured za provođenje konačne arbitražne odluke u Brčkom biće ukinut najkasnije do 31. avgusta ove godine, ali međunarodna supervizija u prvom i jedinom bh. distriktu ostaje. Šesti po redu, supervizor Rodercik Moor daje i dodatno objašnjenje:

„U suštini ja sam zamrznuo mandat supervizora za Brčko, nisam ga okončao.“

Ovim je, po mišljenju analitičara u BiH, donesena kompromisna ili uravnotežena odluka, koja djelimično odgovara suprotstavljenim stavovima političara u dva entiteta. Poznato je da u Federaciji preovlađuje stav o nastavku supervizije, a u RS o njenom ukidanju.

„Suština ove doluke jeste da se fokus baca na odgovornost lokalnih lidera u Brčko Distriktu. S druge strane, ostavljaju se mehanizmi zaštite u slučaju neke buduće ozbiljne političke ili sigurnosne krize u Brčko Distriktu. Prema tome, s jedne strane to bi bio kompromis unutar međunarodne zajednice, ali opet u očekivanom pravcu daljeg stavljanja fokusa na odgovornost lokalnih lidera“, ocjenjuje analitičar Međunarodne krizne grupe Srećko Latal.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, inicijator Deklaracije o neprihvatanju ukidanju supervizije za Brčko u Parlamentu Federacije, naglašava kako je najvažnije da ostaje međunarodno prisustvo u Brčko Distriktu.

„Supervizor ima ovlasti u svakom trenutku reaktivirati ovaj ured u Brčkom, i također reaktivirati sve ovlasti ureda suprevizora po svojoj odluci, po svojoj prosudbi, bez odluke Vijeća za implementaciju mira. Znači ukoliko dođe do retrogradnih procesa u Distriktu Brčko, ukoliko dođe do zaustavljanja procesa napretka koji je prisutan u Distriktu Brčko, a pogotovu ako dođe do bilo kakve ugroze samog Distrikta kao ustrojbene cjeline BiH, ili ako dođe do bilo kakve ugroze povratnika ili stanovnika Brčkog, supervizor će reaktivirati svoj ured u Brčkom i sve ovlasti koje ima i reagirati na isti način kao što je i do sada reagirao“, kaže Budimir.

Pobjeda RS

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Đombić ocjenjuje da je odluka o zatvaranju Ureda za provođenje konačne odluke o Brčkom politička pobjeda ovog entiteta.

Entitetski predsjednik i lider SNSD-a Milorad Dodik ističe da su ispunjeni svi uslovi za ukidanje supervizije za Brčko.

„Supervizija je trebalo da bude davno ukinuta. Mi smo ispunjavali sve uslove onako kako se to postavljalo i tražilo - i tada je rečeno da su to zadnji u nizu uvijek iznova postavljenih stvari. Za nas ta supervizija i te odluke više ne postoje jer smo ispunili sve tražene uslove“, kaže Dodik.

Brčko
Brčko
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, za razliku od Dodika, navodi da nisu ispunjeni ni zakonski ni politički uslovi za ukidanje supervizije:

„Zakonski, jer mnoga pitanja još uvijek nisu riješena, ili nisu do kraja riješena - pitanje finansiranja Distrikta Brčko, pitanje predstavljanja Distrikta Brčko u institucijama BiH. Uostalom, još uvijek postoji odluka Narodne skupštine RS o nepriznavanju odluke arbitra o proglašenju Distrikta. Odluka Vlade RS o ukidanju entitetske linije donesena je od nenadležnog organa.“

Međunarodni supervizor za Brčko, koji je po pravilu bio američki diplomata, u svim je proteklim godinama imao praktično neograničene upravne ovlasti, uključujući i mogućnost mijenjanja bilo koje odluke koju bi donijela lokalna administracija.

„Supervizor, gospodin Roderick Moore nije niti jednom iskoristio svoje ovlasti supervizora otkako je došao, znači već više od dvije godine. Prema tome, suštinski za Brčko Distrikt ovo ne bi trebalo da znači nikakvu efektivnu promjenu zato što Brčko Distrikt već više godina funkcioniše sam, bez vanjske pomoći“, kaže analitičar Međunarodne krizne grupe Srećko Latal.

Političari Brčko Distrikta različito doživljavaju odluku Vijeća za provedbu mira i mogla bi se podvući jednakost u njihovom i mišljenju partija iz kojih dolaze. Građani, sudeći prema našoj anketi, pitaju se kako će Distrikt funkcionisati bez međunarodnog kontrolora:

„Možda je trebao da ostane još malo - da bismo se malo više počeli družiti, slagati, poštovati.“

„Mislim da je bilo vrijeme i prije da se to ukine, da narod odluči o svojoj sudbini.“

„Ja nisam za to da se ukine supervizor jer će nam biti puno teže. I onako nam život nije dobar.“

„Nismo sazreli ni politički ni moralno jer još ima nacionalnog naboja.“
XS
SM
MD
LG