Dostupni linkovi

U Francuskoj svi sindikati protestuju protiv reforme penzije


Radnici i radnice francuske željeznice SNCF na pariskoj stanici Gare du Nord prije polaska na protest povodom penzione reforme
Radnici i radnice francuske željeznice SNCF na pariskoj stanici Gare du Nord prije polaska na protest povodom penzione reforme

Svi sindikati u Francuskoj prvi put zajedno izlaze na ulicu i raznim skupovima protestuju protiv najavljene reforme penzija u nadi da izvrše pritisak na vlasti, 13. dana štrajka koji je paralisao većinu gradova.

Predstavnici sindikata su već u sredu (18. decembar) pozvani u vladu na pregovore, javio je radio Frans enfo (France Info).

Okupljanja su već počela u nekim dijelovima zemlje, ali se u utorak uveče najavljuje veći dolazak građana.

Protivnici uiverzalnog sistema isplata penzija, umjesto dosadašnjih 42 režima, žele novim protestima da vrše snažan pritisak na vlasti posebno poslije ostavke Žan-Pola Delavoaa, incijatora projekta reforme, osumnjičenog za sukob interesa.

To je treći protest od početka decembra. Na prvom okupljanju 5. decembra bilo je više od 800.000 ljudi širom Francuske. Na sljedećem, 11. decembra bilo je oko 339.000, ali 17. decembra izlaze predstavnici svih sindikata, čak i oni koji su do sada podržavali reforme, koje je obećao predsjednik Emanuel Makron u predizbornoj kampanji.

Štrajk u Francuskoj: 'Ako problem nije rešen, izlazite na ulice'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Paralelno s protestima, već 13. dana uzastopno traje štrajk željeznice u cijeloj Francuskoj, a u Parizu ne radi većina linija metroa. Zbog štrajka podzemne željeznice, u glavnom gradu su velike gužve u saobraćaju.

Francuski mediji sumnjaju da će se situacija poboljšati do božićnih praznika. Prema anketama, 62 posto Francuza podržava štrajk ali većina želi "primirje" za vrijeme praznika.

Saobraćajni haos u Parizu 12-og dana štrajka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

XS
SM
MD
LG