Dostupni linkovi

Odložen početak suđenja za ubistvo Tijane Jurić


Sud u Subotici

Pretresno veće Višeg suda u Subotici, kojim predsedava sudija Gordana Kojić, odložilo je suđenje Draganu Đuriću po optužnici za ubistvo petnaestogodišnje Tijane Jurić iz Bajmoka. Odlaganje je usedilo nakon početnih izlaganja svedoka na prvom ročištu, a na zahtev advokata odbrane Viktora Gostiljca, koji je izrazio sumnju u uračunljivost svog branjenika. Odbrana kaže da ovo može poremetiti čitav tok suđenja za svirep i nedvosmislen zločin.

Naime, nakon što je pred sudijsko veće kao svedok izašao advokat Dragan Mileusnić, koji je bio službeni branilac optuženog prilikom policijskog saslušanja, Dragan Đurić je izjavio da to nije ista osoba koju je video na svojim saslušanjima.

Advokat Viktor Gostiljac je tada od pretresnog veća zatražio da se proces odloži i ponovo zatraži psihijtatrijsko veštačenje, jer njegov klijent već izvesno vreme pokazuje znake konfuzije, usporenog razmišljanja i nesnalaženja u komunikaciji, a kao dokaz naveo je činjenicu da čak i njega ne uspeva da prepozna, kao i da govori o stvarima koje se nisu dogodile.

Iako je takvo veštačenje urađeno na početku suđenja, Gostiljac je ponovni zahtev obrazložio činenicom da se Dragan Đurić već devet meseci nalazi u samici, i da izlazi samo zbog kupanja i šišanja.

Dolazak automobila sa otpuženim pred sudnicu, foto: Novka Ilić
Dolazak automobila sa otpuženim pred sudnicu, foto: Novka Ilić

Pretresno veće je i pored protivljenja tužišlaštva i advokata oštećenih prihvatilo zahtev za ponovno veštačenje, koje će se obaviti u zatvorskoj bolnici Centralnog zatvora u Beogradu.

Otac tragično preminule devojčice Igor Jurić kaže da je veoma razočaran ovakvom odlukom suda:

„Ja sam duboko, duboko potresen, razočaran, i ako mogu to da kažem i besan, jer mislim da advokat ovim pokušava da se slučaj koji je više nego jasan, sada odugovlači. Ja i dalje verujem u naše pravosuđe, naravno, ali pitam se čemu sada ovo, zbog čega sada pravimo cirkus od ovog suđenja. Mislio sam da će se to u ova četiri dana završiti, da ja mogu da nastavim da živim, i da zatvorimo tu knjigu koja je tako bolna za celu našu porodicu“, rekao je medijima Igor Jurić.

Prema rečima advokata oštećenih Mira Orovića, ovo odlaganje može promeniti tok suđenja.

„Ako bi Đurić bio proglašen trajno nepsosobnim da prati tok pretresa, njemu se ne bi moglo suditi, i optužnica bi morala biti odbačena“, kaže Orović.

XS
SM
MD
LG